ЯКІ МОЛИТВИ ПОТРІБНО ЧИТАТИ ВАГІТНІЙ

picture ЯКІ МОЛИТВИ ПОТРІБНО ЧИТАТИ ВАГІТНІЙ?

На запитання відповідає ієромонах Іриней (Пиковський), викладач Срітенської семінарії (м. Москва)

– У Старому Завіті існувало правило, що жінка, яка народила хлопчика, не мала права входити до святині 40 днів, а дівчинку – 80 (Лев. 12:2-5). Чи актуально це сьогодні?

– У чині Хрещення міститься молитва священика, що читається над матір’ю в 40-й день (або після) народження дитини. Зараз між хлопчиком і дівчинкою, як правило, не проводиться різниця: у будь-якому випадку після сорокового дня передбачається, що мати приходить до церкви, прочитується молитва і після цього вона може у повноті брати участь у Таїнствах.

Правило Старого Завіту залишається в силі, але не тому, що ми живемо за Старим законом, а тому що природа людини і природні для людини процеси біологічного життя не змінилися.

Але у разі хвороби Церква не відмовляє жінці у Таїнствах і до сорокового дня.

+ + +

– Чи можна після пологів пити святу воду, вживати проскуру, антидор, артос?

– Пити святу воду, вживати артос і звертатись до інших святинь ми, в нашому монастирі, дозволяємо завжди. Особливо, коли у людини є у цьому потреба. Можливо, що після пологів необхідність у святій воді набагато більша, ніж в інший час. Так що до цих святинь звертатись не тільки можна, а й треба.

+ + +

– Чи можна вагітною молитися за сектантів, психічно хворих чи питущих людей?

– Усім про усіх можна молитися завжди. Але не кожна людина може понести подвиг молитви за інших людей. Потрібно мати духовну міць, щоби дерзновенність не стала перед Богом зухвалістю.

Якщо людина має навичку боротьби з пристрастями, сильна перед Богом, вона може дерзати. Перш ніж приступати молитися за інших, треба очистити «скляницю свого серця». Інакше, коли темні сили почнуть протиборствувати, людина може не витримати. Простіше кажучи, на зміну гарячій молитві може прийти улесливість або зневіра.

Мені здається, що якщо мова йде про близьких родичів, наприклад, сина-наркомана, то тут мати завжди має дерзновенність молитися. Але якщо це незнайомі люди, краще без благословення духівника самій не ризикувати.


На запитання відповідає священик Петро Чаплинський, настоятель храму св. праведного Iоанна Крондштадтського м. Вінниці


– У народі кажуть, що після пологів жінці навіть «за ворота» виходити не можна. Це так?

– З духовної точки зору це марновірство. З медичної – цю заборону можна пояснити тим, що перший час після пологів жінка ослаблена і легше може заразитися якоюсь хворобою. Після пологів і у період годування груддю бігати по базарах, магазинах, поринати з головою у клопоти жінці не потрібно. Мати повинна зосередитися на головному – своїй новонародженій дитині, яка потребує особливого догляду. Але якщо є потреба кудись вийти з дому, то, звичайно, можна виходити.

+ + +

– Чи є якісь спеціальні молитви, які потрібно читати жінці під час вагітності та після пологів, щоб уберегти себе і дитину від злих і заздрісних людей?

– Для православної людини немає проблеми пристріту, існує проблема особистого гріха. Якщо людина живе праведно, то ніякий вражий напад для неї неможливий. У молитві, яка читається над жінкою, котра народила, священик просить у Бога, щоб Він дав їй здоров’я, вберіг від зла, у тому числі, від заздрості й ненависті. Але для православних християн головне – розуміння того, що нічого з нами не станеться без попущення Божого.

Що стосується молитов для вагітної жінки, то вона повинна взагалі суто уважно молитися. Молитва має бути її диханням, тому що дитина в утробі особливо потребує духовного покорму. Вже тоді вона відчуває благодать Божу. У молитовниках є «Молитви вагітних жінок про благополучні пологи і про народження здорових дітей», які виражають почуття майбутньої матері. Але не слова у молитві важливі, а сердечне звернення до Бога.

Вагітній жінці, звичайно, потрібно молитися більше і частіше. Вона має розуміти, що ті духовні сили, які вона вкладе у свою дитину, потім будуть для неї надзвичайно важливі. Духовні таланти й обдарування закладаються вже під час вагітності.

+ + +

– Чи правда, що образи та озлоблення людей на майбутню маму шкодять малюку?

– Ніякі злі слова, сказані на адресу матері або майбутньої дитини, аж ніяк не можуть нашкодити. Не чиясь зла воля керує світом, а Господь Бог. Якщо вірити, що слово має силу саме по собі, тобто виголошені заклинання або прокляття подіяли тільки тому, що хтось їх вимовив, то це невіра в Бога. Господь – Промислитель, Він – Всезнаючий і Всевидющий. Тому не від слів будь-кого залежить майбутнє, а від волі Божої.

Головне для майбутньої мами – не дратуватися, тому що гнів, злість, ненависть, ворожість дійсно шкодять дитині. Вона все це вже сприймає, для неї мати – зразок для наслідування. Навіть коли дитина перебуває в утробі, всі ці гріховні почуття шкодять її душі. Тому навіть якщо хтось ображає – це все пусте, важливо, щоб у серці матері не було гріховних почуттів.

Занотувала Марія ІВАНИШИНА

Переглядів 15840