12 квітня
2018 р.
Як зберігати і споживати артос

Артос – велика святиня, яка слугує для підтримки духовних і тілесних сил християнина. «Артос» перекладається з грецької як «квасний хліб». Інша його назва – проскура всеціла.

Артос освячують перед закінченням Пасхальної Літургії, протягом тижня він знаходиться в храмі. В суботу Світлої седмиці при читанні молитви артос роздрібнюють і по завершенні Літургії роздають віруючим.

Вдома шматочки артоса добре висушують (якщо це необхідно – іще подрібнюють) і зберігають біля ікон у полотняному або паперовому пакетику. Приймають святиню натщесерце з освяченою водою завжди зі словами «Христос Воскрес!»

«Його повинно вживати з благоговінням як святиню, але не слід надавати йому яке-небудь більше значення, – говорив у повчанні віруючим святитель Інокентій Херсонський. – Дехто думає, ніби цей хліб може замінювати божественне Причастя Святих Христових Тайн. Така думка – грішна, християнин повинен знати і пам’ятати, що ніщо, ніяка святиня не може замінити Пречистого Тіла і Крові Господа нашого Іісуса Христа. Тому немає ніякої потреби зберігати цілий рік цей хліб, як роблять це деякі, приписуючи артосу значення, якого він не має. Це заборонено і церковною владою (Наказом Св. Синоду 1723 р., 15 червня)».

Якщо артос зацвів, його слід або принести в храм, або пустити в проточну воду – річку чи море (але не в озеро). Пакетик з-під святині потрібно спалити, у недбалому ставленні до артоса бажано сповідатися.

Газета «Православна Вінниччина», №4 (56), квітень 2018 р.