27 грудня
2014 р.
Різдвяне послання митрополита Вінницького і Барського Симеона духовенству, чернецтву і всім вірним чадам Української Православної Церкви Вінницької єпархії
Дорогі отці, брати і сестри!

ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ!

«Слава в вишніх Богу, і на землі мир в людях благовоління!»

Щоразу, коли лунає це ангельське славослов’я, яке в ніч Різдва Христового вперше почули віфлеємські пастухи, ми повинні замислюватись, про який саме «мир» йдеться у Священному Писанні. Очевидно, що Господь хоче обдарувати всіх людей доброї волі якимось особливим миром, який разюче відрізняється від ситого «спокою» євангельського багатія, котрий, засліплений своїм багатством, промовляв сам до себе: «багато маєш добра, що лежить у тебе на багато років: спочивай, їж, пий, веселись» (Лк. 12.19).

Мир Господній, який приніс у світ Новонароджений Христос – це благодать Духа Святого, якою Бог щедро обдаровує кожну людину, котра усвідомлює безодню власних гріхів і в особі Іісуса Христа приймає Спасителя, здатного звільнити її від беззаконня і примирити з Творцем. Для такої людини понад усе є прагнення відгукнутися на заклик Христової любові, що проявляється у виконанні волі Божої і євангельських заповідей та участі у церковних Таїнствах. Перебуваючи у мирі з Богом та власним сумлінням, така людина поступово навчається бути незалежною від будь-яких зовнішніх обставин і всі свої проблеми вирішувати по-християнськи, з молитвою і смиренною надією на милосердя і допомогу Божу.

Сьогодні, коли для нашого народу і держави триває доба складних політичних і суспільно-економічних випробувань, а засоби масової інформації постійно наголошують на необхідності докорінних реформ, я хочу нагадати усій своїй пастві: ми повинні виконувати своє християнське покликання за будь-яких часів та зовнішніх обставин. Пам’ятаймо, що основною реформою для християнина була, є і залишатиметься реформа духовного життя, яка починається з особистого покаяння. Саме позитивні зміни у свідомості людини здатні, врешті-решт, спричинити реальні зміни у всіх сферах її життєдіяльності.

Ми можемо переконатися у цьому на життєвому прикладі святого рівноапостольного князя Володимира, 1000-ліття успіння котрого Церква святкуватиме у 2015 році. Грішна і слабка, неврівноважена у добродіянні, схильна до пристрастей, така ж, як і ми, людина змогла, долаючи свою сутність, відкрити для себе Бога і докорінно змінитися. Мстивий і жорстокий Володимир-язичник стає у християнстві зразком смирення і любові.

За 25 років свого християнського правління Володимир виконав воістину апостольську місію християнізації величезної держави. Як глава християнського народу він здійснив рішучу спробу втілити в життя всіх людей Божественне Одкровення, що освітило його язичницьку душу. І народ визнав його, іменуючи в своєму епосі "лагідним князем і Красним Сонечком”. Отже, дбаймо про те, щоб мир Христовий запанував у наших серцях, а все інше, за словами Спасителя, додасться.

Саме тому знову і знову молитовно бажаю, щоб Божественна благодать Новонародженого Богонемовляти Христа торкнулася сьогодні думок і сердець усіх тих, хто вважає себе християнином й усвідомлює значення для нашого народу християнських цінностей і традицій. З метою привернути увагу церковної спільноти й усього суспільства до проблеми збереження і примноження духовної спадщини, в першу чергу, в колі «малої Церкви», як християни називають родину, ми оголошуємо прийдешній рік Роком родинних християнських цінностей і традицій. Сподіваємось, що упродовж року родини з розвинутими християнськими традиціями допоможуть багатьом іншим родинам стати на шлях служіння Христу Спасителю.

Цим архіпастирським посланням щиро вітаю вас, дорогі мої подоляни, зі святом Різдва Христового і Новоліттям! Нехай Божа благодать обдарує кожного з вас радістю, здоровям, добробутом і допоможе у несенні земного і духовного хреста! Нехай Новонароджений Спаситель принесе кожному із вас мир з Богом і подарує нашій країні те, про що ми сьогодні найбільше молимось, - благословенний мир між людьми, спокій та порозуміння.

Митрополит Вінницький і Барський СИМЕОН

м. Вінниця, Різдво Христово, 2014/2015 р.р.