Підсумки 2023 року і події перших п’яти років життя і діяльності ПЦУ обговорили на зборах духовенства Вінницько-Барській єпархії

8 грудня 2023 року у нижньому храмі Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці під головуванням митрополита Вінницького і Барського Симеона відбулися загальні збори духовенства Вінницько-Барської єпархії.

Перед початком зборів була піднесена молитва за упокій душ захисників України, що віддали своє життя за Батьківщину, та мирних жителів, які загинули від рук російських окупантів.

Потім був відправлений молебень, під час якого митрополит Симеон виголосив молитви за Україну, яка потерпає від нашестя чужинців, за Збройні Сили та перемогу українського народу над російським агресором. Також була піднесена молитва до Господа за Православну Церкву України із подякою за милості Божі до неї, що були явлені протягом минулих п’яти років, та з проханням про благословення на подальший розвиток Церкви і її успішну духовну місію в українському суспільстві.

Збори духовенства розпочалися з підведення підсумків 2023 року та оголошення статистичних даних, згідно яких Вінницько-Барська єпархія наразі налічує 136 парафій, на яких звершують служіння 58 священників та 3 диякона. За минулий рік 7 священників з УПЦ (московського патріархату) приєдналися до Православної Церкви України.

Митрополит Симеон повідомив, що впродовж року він звершив 140 Божественних літургій. Його Високопреосвященство звершив два закордонних офіційних візити, під час яких співслужив з Предстоятелем Православної Церкви Кіпру Архієпископом Георгієм ІІІ та з Патріархом Олександрійським Феодором.

Протягом року митрополит Симеон брав участь у єпископській хіротонії, здійснив 4 дияконські та стільки ж священницьких хіротоній, двічі освячував Антимінси для потреб єпархії, брав участь у освяченнях храмів у різних регіонах України.

Як головний секретар Священного Синоду митрополит Симеон брав участь в усіх синодальних засіданнях, які відбувалися протягом року під головуванням Предстоятеля Православної Церкви України Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Як голова Комісії з питань канонізації святих, митрополит Симеон провів її засідання та взяв участь у засіданні Синодальної статутної комісії. Митрополит Симеон брав участь у Архієрейському Соборі та очолив делегацію Вінницько-Барської єпархії на Помісному Соборі Православної Церкви України.

Архієрей неодноразово брав участь у робочих зустрічах з керівництвом міста Вінниці та Вінницької області, супроводжував Предстоятеля ПЦУ під час зустрічей з керівниками місцевої влади на Волині та Чернігівщині. Митрополит Симеон також зустрічався з командирами військових частин, керівництвом правоохоронних органів Вінницької області, спілкувався із представниками ЗМІ, брав учать у телевізійних та радіо проектах.

Після оприлюднення статистичних даних та доповіді про свою діяльність митрополит Симеон висловив перед духовенством свою думку щодо актуальних подій у житті Церкви та українського суспільства.

Повномасштабна війна, яка триває в Україні, залишається найважливішим чинником, що впливає на всі сфери життя країни, у тому числі й на релігійну. Митрополит Симеон закликав духовенство і релігійні громади й надалі продовжувати молитовну і всебічну духовну підтримку наших громадян і особливо військовослужбовців. Архієрей наголосив на необхідності продовження та посилення й матеріальної допомоги, насамперед Армії, для якої віряни Вінницько-Барської єпархії збирають продукти і кошти, які спрямовують на закупівлю медичних препаратів, касок, плитоносок, бронежилетів, а також оптичних прицілів, тепловізорів, дронів тощо.

Перейшовши до внутрішніх питань життя Православної Церкви України, митрополит Симеон назвав центральною подією 2023 року Помісний Собор, який підсумував п’ять років діяльності Православної Церкви України та затвердив, як найвищий орган управління, всі раніше прийняті рішення Архієрейських Соборів та ухвали Священного Синоду. Важливим, на думку Архіпастиря, було те, що на Помісному Соборі було остаточно ухвалене рішення щодо переходу ПЦУ на Новоюліанський календар

Після доповіді митролита Симеона відбулося обговорення єпархіальних анкет, які мали на меті уточнити важливі аспекти парафіяльного життя, такі, зокрема, як ведення документації, регулярність богослужінь, робота недільних шкіл, катехізичні бесіди, соціальна діяльність парафій.

Наступним пунктом на зборах було обговорення питань, які стосувалися того, як Церква прожила перші п’ять років після надання їй Томосу про автокефалію, та того, як духовенство бачить її майбутній розвиток і діяльність.

Це обговорення було присвячене 5-й річниці Об’єднавчого Собору, яка буде відзначатися 15 грудня 2023 року. Запитання, на які священникам було запропоновано відповісти заздалегідь, були наступні:

  • Що Томос про автокефалію ПЦУ приніс українському суспільству та вам особисто?
  • Яке явище чи подія за минулі 5 років у ПЦУ стали, на ваш погляд, головною подією?
  • Які головні напрямки розвитку для ПЦУ ви бачите на майбутні 5 років?

Після обговорення відповідей на ці запитання, яке проходило у формі конструктивного діалогу, учасники зібрання заслухали низку доповідей.

Першим перед зібранням виступив військовий капелан, благочинний вінницького районного благочиння архімандрит Дорофей (Маркевич), який розповів про особливості капеланського служіння, його труднощі і водночас нові перспективи, яке воно розкриває перед священником-капеланом у реалізації його душпастирського покликання. Отець Дорофей повідомив, що серед духовенства Вінницько-Барської єпархії є 7 капеланів, які здійснюють своє служіння у різних військових частинах та надають духовну підтримку бійцям, які захищають Україну і її майбутнє.

Цікавим і корисним для присутніх був також виступ протоієрея Анатолія Кузнєцова, котрий з благословення митрополита Симеона, починаючи з 2014 року займається волонтерською діяльністю, яку поєднує з душпастирським служінням. Священник часто сам доставляє зібрану з його ініціативи допомогу безпосередньо у бойові частини і там добрим словом, порадою і молитвою підтримує бійців. Отець Анатолій розповів про нагальні потреби військових і закликав священників та церковні громади координувати зусилля і ще більш ефективно допомагати захисникам України і підтримувати їх у боротьбі.

Далі Архієрей та священники заслухали звіти благочинних про стан справ на парафіях, обговорили окремі проблемні питання.

Своїм Указом митрополит Симеон цього дня призначив нового благочинного для Жмеринського району і представив присутнім на цій посаді настоятеля Свято-Вознесенського храм у с. Саніславчик протоієрея Димитрія Пасічника. Архієрей висловив подяку за труди ієрею Максиму Керекеші, котрий до цього часу був благочинним, та побажав о. Димитрію благословенних успіхів на новій церковно-адміністративній ниві.

Серед інших питань, які були обговорені на зборах, важливим були питання духовного просвітництва, роботи з молоддю та діяльності недільних шкіл для дітей і дорослих.

В рамках зібрання перед присутніми священниками виступили представники Державної служби з надзвичайних ситуацій, котрі провели інструктаж для настоятелів з техніки безпечного поводження з вогнем, електроприладами та закликали їх провести відповідну роз’яснювальну роботу з парафіянами їхніх храмів.

На завершення зборів митрополит Симеон подякував усьому духовенству єпархії за плідну працю протягом 2023 року, привітав усіх з прийдешнім святом Різдва Христового та п’ятою річницею Об’єднавчого Собору Православної Церкви України. Архіпастир також вручив подарунки священникам, котрі у 2023 році відзначали свої ювілейні дати.

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

Pоздрукувати матеріал