Митрополит Симеон співслужив Предстоятелю ПЦУ за Божественною літургією у кафедральному храмі Різдва Христового в Одесі

У кафедральному храмі Різдва Христового в Одесі, 8 жовтня 2022 року, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній очолив Божественну літургію. Про це повідомляє офіційний сайт ПЦУ.

Предстоятелю автокефальної Української Православної Церкви співслужили митрополит Вінницький і Барський Симеон, керуючий Одеською єпархією єпископ Одеський і Балтський Афанасій, єпископ Хмельницький і Кам‘янець-Подільський Павло, секретар Одеської єпархії протоієрей Теодор Оробець та духовенство єпархії.

За богослужінням також молилися захисники Батьківщини, представники місцевої влади та віряни.

Під час відправи Блаженнійший Митрополит Епіфаній возніс особливу молитву до Господа в час, коли Батьківщина в небезпеці. Також лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ.

Наприкінці Божественної літургії Предстоятель єдиної помісної Української Православної Церкви подарував владиці Афанасію панагію, а секретарю єпархії протоієрею Теодору – іменний хрест Предстоятеля, а також Блаженнійший владика відзначив військовослужбовців та меценатів високими церковними нагородами й звернувся до вірних із Першосвятительським словом.

Зараз ми бачимо справжній геноцид українського народу. Дехто не вірив, що це насправді геноцид, доки не побачив біля Києва, у Бучі, страшні катування, вбивства мирних мешканців, жінок, дітей, які ні в чому не завинили. Яка військова доцільність вбивати мирне населення?.. А зараз, коли наші ЗСУ звільняють окуповані території, то виявляють, що подібне відбувається системно майже в усіх захоплених росіянами населених пунктах. Ми це бачимо в Ізюмі, багатьох селах на Харківщині, і ще, на жаль, побачимо не один раз, допоки не звільнимо від окупантів останній клаптик нашої землі, – зазначив Митрополит Епіфаній. – Вони прийшли для того, щоби знищити нас як окремий народ. Але вони не очікували, що ми самоорганізуємось і дамо відсіч. Ніхто не вірив, але ми довели, що боротимемось до кінця, відстоюючи своє, захищаючи свою домівку – Україну».

Предстоятель наголосив, що, як би важко не було, але ми не маємо права опускати рук, бо тоді ворог нас захопить, і потім буде набагато більше жертв, ніж будь-хто про це думає.

Незважаючи на те, що ворог злий, підступний і щодня тероризує нас новітньою зброєю, намагаючись чинити якомога більше зла і руйнацій, наші захисники звитяжно боронять нашу Україну і дають відсіч. Ми молимось за них, намагаємося підтримати їх не лише морально, духовно, але і матеріально. Кожен із наших священнослужителів став або волонтером, який збирає гуманітарну допомогу, або капеланом, який духовно опікується нашими воїнами. Тому ми повинні не втрачати надію і з вірою в перемогу разом, підтримуючи одне одного, рухатись уперед, досягаючи благословенних успіхів»,

– підсумував Предстоятель.

Після завершення богослужіння Блаженнійший Митрополит Епіфаній біля «Стіни пам‘яті полеглих за Україну» підніс молитви до Бога за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини й мирних жителів, а також поспілкувався з представниками місцевих ЗМІ.

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

За матеріалами пресслужби Київської Митрополії УПЦ (ПЦУ)

print the material