Перша Божественна літургія українською мовою була відправлена у храмі с. Сиваківці Вінницького району

9 липня 2022 року, з благословення митрополита Вінницького і Барського Симеона, в храмі Різдва Пресвятої Богородиці села Сиваківці Вінницького району (Турбівська ОТГ) було звершено першу Божественну Літургію після приєднання місцевої церковної громади до ПЦУ. Богослужіння звершив клірик Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці архімандрит Софроній (Чуприна).

Останнє богослужіння у цьому храмі правили на Пасху. Після того колишній настоятель, який є служителем УПЦ московського патріархату, зачинив храм і більше не з'являвся у селі. Релігійна громада, яка залишила московський патріархат і переважною більшістю проголосувала за приєднання до Православної Церкви України, була вимушена молитися на церковному подвір'ї. Але віряни були впевнені, що незабаром будуть молитися в своєму храмі, який вони протягом багатьох років утримували за власний кошт. Перше богослужіння у храмі відбулося 2 липня. Тоді був відправлений молебень вперше в старовинній церкві пролунала молитва на українській мові – за Україну, військо та народ.

9 липня архімандрит Софроній звершив першу Божественну Літургію. В цей день церковні дзвони закликали на молитву святковим передзвоном, і понад сотню селян прийшли на богослужіння. Після євангельського читання отець Софроній виголосив проповідь, про необхідність жити згідно заповідей Божих, виконуючи їх в дусі християнської любові до Бога та ближніх. Усі присутні з увагою слухали слова повчання і молитов на рідній мові. Кожен в цей день відчув особливу благодать та радість, які панували в храмі. Чимало вірян приступили до Таїнства Покаяння та Причастя Святих Христових Таїн.

Після богослужіння отець Софроній від імені владики Симеона привітав громаду з першим храмовим богослужінням в лоні Православної Церкви України та на згадку і пам'ять майбутнім поколінням подарував копію патріаршого Синодального Томосу про автокефалію для Українського Православ'я у перекладі українською мовою. Кожен охочий у Сиваківцях може тепер прочитати текст Томосу, щоби уникнути маніпуляцій і брехні, які регулярно поширюють представники московського патріархату стосовно канонічної Помісної Православної Церкви України. Також усім присутнім були роздані листівки з інформацією щодо актуальних питань духовного життя. На завершення була відправлена заупокійна молитва.

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

print the material