Делегація ПЦУ відвідала святині Каїра

4 березня 2023 року, на другий день офіційного візиту до Олександрійського Патріархату, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній та українська делегація, до якої входить митрополит Вінницький і Барський Симеон, відвідали визначні православні святині столиці Єгипту м. Каїр. Про це повідомляє офіційний сайт ПЦУ.

Патріарший вікарій митрополит Мемфісу Нікодим та митрополит Гвінейський Георгій зустріли Блаженнійшого владику та гостей з України біля храму святителя Миколая. Цей храм є другою патріаршою кафедрою та представництвом Олександрійського Патріархату в Каїрі.

Після молебню настоятель храму отець Стефан виголосив вітальне слово, в якому засвідчив радість з приводу візиту Предстоятеля автокефальної Православної Церкви України до Єгипту та зокрема до Каїру. «Для нас велика радість з благословення нашого Папи і Патріарха Блаженнійшого владики Феодора II приймати Ваше Блаженство в цьому історичному храмі. Ми підносимо свої молитви за Вас, за народ України, який страждає від війни, ми просимо Бога благословити вашу країну миром», – зазначив він у своєму слові.

У відповідь Предстоятель ПЦУ подякував за запрошення і теплий прийом, за молитви і християнську любов. «Ми вдячні за такий теплий вияв любові до нас, до нашої Помісної Церкви та до українського народу. І ми віримо, що завдяки Божій допомозі ворог буде вигнаний з нашої землі, буде перемога і тоді утвердиться мир», – зазначив Блаженнійший митрополит Епіфаній.

Після цього Предстоятель Української Церкви підніс молитву за перемогу і мир для України.

У вівтарі храму гості приклалися до часточки мощей святителя Нектарія Егінського, який свого часу очолював патріарше представництво у Каїрі, служив у цій церкві та жив при ній. Блаженнійший владика і члени делегації оглянули меморіальний кабінет святителя Нектарія.

Після цього відбулася офіційна церемонія вітання, яке виголосив митрополит Нікодим. На пам’ять про відвідання Патріаршого храму святого Миколая він зробив подарунки, зокрема Предстоятелю ПЦУ було вручено посох, зроблений з єгипетської деревини місцевими майстрами.

Далі гості з України відвідали Національний музей єгипетської цивілізації, де коротко ознайомилися з історією Єгипту. В цьому музеї зберігаються визначні пам’ятки давнини, зокрема – мумії 19 царів та 5 цариць Єгипту.

Після огляду експозиції делегація прибула до монастиря святого Георгія. Настоятель обителі отець Дамаскин виголосив вітальне слово та вручив пам’ятні подарунки. Монастир святого Георгія є видатною пам’яткою історії, адже збудований в стінах колишнього оборонного укріплення часів Римської імперії. Поруч з храмом знаходиться місце, де за переданням Свята Родина проживала, коли переховувалася у Єгипті від переслідування Ірода.

Блаженнійший владика Епіфаній та члени делегації оглянули експозицію музею історії монастиря та піднесли молитву біля гробу попереднього Патріарха Петра VII за упокоєння його душі та душ інших спочилих Предстоятелів Олександрійського Патріархату.

Після обіду в монастирі Предстоятель ПЦУ та гості поклонилися місцю, де перебувала у Єгипті Свята Родина і піднесли тут молитву про перемогу і мир для України.

Також на місцевому православному кладовищі було звершено молитву за спокій душі похованого тут Андрія Георгійовича Покровського – українського державного і військово-морського діяча першої половини XX століття. Відтак, завершивши програму перебування у Каїрі, українська делегація відбула до м. Олександрія.

За матеріалами пресслужби Київської Митрополії УПЦ (ПЦУ)

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

Pоздрукувати матеріал