Дві парафії на Вінниччині приєдналися до Православної Церкви України

15 лютого 2023 року, у день свята Стрітення Господнього, у храмі святої великомучениці Параскеви села Жигалівка Хмільницького району відбулося перше богослужіння після приєднання громади до Православної Церкви України. Відправу звершив благочинний району протоієрей Георгій Дончак.

Ще донедавна місцева релігійна громада належала до церкви московського патріархату, але ухвалила рішення про перехід під юрисдикцію Православної Церкви України.

За богослужінням лунали молитовні прохання за захисників і захисниць України, за владу і народ, за спокій душ полеглих українських воїнів та Перемогу України.

Після Літургії священник звершив освячення води та свічок.

Приєднання громади до ПЦУ могло відбутись ще чотири роки тому, адже колишній настоятель храму у Жигалівці протоієрей Володимир Яковина був прихильником ідеї помісної церкви в Україні і готував громаду до цього.

Але потім позиція священника змінилася, він просив громаду почекати з рішенням про перехід. Повномасштабне вторгнення росії та підтримка агресії московською церквою, спонукала людей прийняти рішення про приєднання до помісної автокефальної Православної Церкви України.

Цього ж дня з нагоди свята Стрітення Господнього урочисту Літургію та освячення води і свічок було звершено у храмі преподобного Серафима Саровського у селищі Бар Жмеринського району. Богослужіння очолив протоієрей Віталій Назаровець.

Після дев’яти місяців з дня приєднання громади до Православної Церкви України, віряни на чолі з священником нарешті змогли молитись у стінах храму.

Як написано на сторінці релігійної громади у соціальній мережі facebook: «Дякувати Богу, обійшлося без провокацій з боку священника російської церкви та його прихильників». Але під кінець Богослужіння два наряди поліції все ж прибули за викликом когось з прихильників мп. «Ознайомившись з необхідними документами, вони чемно поїхали у своїх справах» - зазначають парафіяни.

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

Pоздрукувати матеріал