Капелан взяв участь у заході, присвяченому питанням особистої та суспільної стійкості у важких умовах та в період війни

23 травня 2024 року у м. Вінниці у рамках Місяця обізнаності про ментальне здоров’я, що відзначається щороку протягом травня майже у всьому світі, відбувся захід «Осмислення. Цінності та історії стійкості».

Це була дискусійна панель, відверта розмова щодо формування та збереження стійкості в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» - ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Сама Олена Зеленська виступила перед учасниками заходу з відеопривітанням та підкреслила думку, що стійкість однієї людини – це стійкість всієї країни.

Надалі відбулося обговорення питання важливості бути стійкими перед лицем випробувань, перед якими суспільство в цілому і кожен українець постали внаслідок війни, розв’язаної проти України російською федерацією. Запрошені фахівці обґрунтували це поняття у контексті історії, науки, релігії, культурології, філософії.

Представник Вінницько-Барської єпархії ПЦУ, військовий капелан Сергій Лівончук зокрема наголосив під час свого виступу на важливості фактору віри, яка надає сенсу життю людини і дозволяє їй не лише впоратися із власними труднощами, а й бути опорою для інших.

Учасники дискусії в підсумку дійшли до висновку, що стійкість є важливою частиною української ментальності, способом мислення українців та складом душі. Бо українці виборюють свою незалежність століттями. І перемагають!

Також було наголошено, слід розвивати індивідуальну та колективну стійкість, що її, як фізичну силу та імунітет можна тренувати. Для цього потрібні фахівці у кожній громаді. І зараз в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров‘я «Ти як?» ведеться робота над цим із залученням багатох фахівців, у тому числі представників духовенства, аби людина, де б не опинившись, змогла знайти підтримку – на роботі, на навчанні, у сімейного лікаря, у священника – повсюди.

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

Pоздрукувати матеріал