Митрополит Епіфаній бере участь у європейському візиті релігійних діячів України

На запрошення Фонду Конрада Аденауера Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 13 червня 2022 року прибув до м. Берлін, Німеччина, де разом з українськими релігійними діячами взяв участь у низці заходів та зустрічей. Предстоятеля Православної Церкви України супроводжує заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків архієпископ Євстратій (Зоря). Про це повідомляє офіційний сайт ПЦУ. Детальніше про візит можна прочитати за посиланням.

Виступ Предстоятеля ПЦУ на заході «Релігійні громади України і російська повномасштабна війна»:

Шановні учасники зустрічі!

Ви багато чули і знаєте про війну в Україні із медіа, але ми, представники релігійної спільноти, прибули для того, щоби поділитися з вами нашим власним свідченням. Ми є свідками страждань українського народу внаслідок неспровокованої агресії. Ми знаємо з нашого власного досвіду, що відчуваєш, коли невідомо, чи сьогодні не обірветься твоє власне життя, життя тих, кого ти особисто знаєш. Чи не знищать твій дім, чи не буде знищене місце молитви і богослужіння. Ми хочемо, щоби народи Європи не знали на власному досвіді того, що знаємо ми, що знає український народ.

Тому нам спільно слід зупинити зло російської агресії, щоби ця агресія не рушила далі в Європу. А ця загроза – абсолютно реальна, особливо для країн Балтії та Польщі. Абсолютно реальна! Ці країни і вся Європа, як спільний простір свободи, знаходяться під загрозою. Слід розуміти, що мета Путіна – не Крим, Донбас чи Київ. Його мета – зруйнувати єдину Європу, повернутися в минуле, коли наш континент був поділений і його частина була під тоталітарним контролем Москви.

Символічно, що ми зустрічаємося сьогодні в Берліні – місті, яке пережило на власній історії як трагедію тоталітарної влади нацизму і комунізму, так і трагедію поділу «залізною завісою». Трохи більше кілометра відділяє нас від місця, де проходив «Берлінський мур». Тому тут по особливому звучать слова про цінність демократії та свободи.

Ми боремося за демократію та свободу не лише для себе, але для всієї Європи. І не слід думати, що в разі успіху Путіна мур пройде десь на наших землях. Цей мур може знову з’явитися тут, в центрі Європи. Лише разом, лише об‘єднавши зусилля ми зможемо перемогти і зупинити це зло і не допустити нового поділу Європи.

Український народ має сильний дух і волю до боротьби. Нам давали кілька днів до поразки, а ми боремося вже понад три місяці – і будемо боротися далі. Адже ми знаємо, чого чекати від російської окупації – вся територія, яку захопить Путін, стане «Бучею», стане «кривавою землею».

Ось чому ми просимо всієї можливої допомоги від демократичного світу загалом та від Європейського Союзу і Німеччини зокрема. Чим більше допомоги буде надано і чим швидше вона надійде – тим швидше ми зможемо відкинути агресора, повернути суверенітет над нашою територією.

Як релігійні діячі ми просимо всіх віруючих людей усіх конфесій про молитву, бо молитва має велике значення. Ми дякуємо за гуманітарну допомогу, за фінансову допомогу, за турботу про наших біженців. Але також ми підтримуємо прохання України про більшу допомогу посиленими санкціями та зброєю.

Ми абсолютно заперечуємо логіку «умиротворення», коли пропонують «віддати» якість території Путіну в обмін на обіцянку миру. Така логіка ніколи не веде до миру! Досвід «Мюнхенської змови», коли Гітлеру віддали Судетську область в обмін на обіцянку миру, свідчить, що апетит агресора від перемог лише зростає. Тим більше, що в Україні нема незаселених територій. На всіх землях живуть люди. Чи нам пропонують віддати в тоталітарну владу Росії наших громадян? Такий підхід в сучасному світі абсолютно неприйнятний.

Ми, представники релігійної спільноти України, демонструємо єдність перед обличчям війни та агресії, показуємо, що нема ні релігійних, ні національних, ні інших внутрішніх причин для конфлікту. Причина лише зовнішня – бажання Путіна відновити «Російську імперію» і відновити «Ялтинську систему» поділу Європи й світу.

У 2013 році ми, як представники релігійної спільноти України, засвідчили повну підтримку курсу європейської інтеграції України. І справа, яку ми благословили, відбулася: Україна має Угоду про асоціацію з ЄС, має безвізовий режим, має суспільну підтримку євроінтеграції не лише серед нашого народу, але і серед народів Європи. Невдовзі буде вирішуватися питання про надання Україні статусу кандидата до членства в ЄС. Ми хочемо засвідчити підтримку заявки на статус кандидата і благословляємо цю добру справу.

Адже Європа – це не просто спільна економіка чи подорожі без кордонів. Найперше Європа – це спільні цінності, це простір миру, гідності та свободи. Україна – невід’ємна частина цього простору, за цінності миру і свободи ми платимо високу ціну. Але ціна поразки, як свідчать Буча і Маріуполь – значно страшніша. Німеччина і Європа знають про це з власної історії, з історії II Світової війни.

Ми відкриті до діалогу, до спілкування, до співпраці заради того, щоби правда перемогла, а в Україні запанував істинний, справедливий мир.

Дякую за увагу!

За матеріалами пресслужба Київської Митрополії УПЦ (ПЦУ)

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

Pоздрукувати матеріал