Митрополит Симеон очолив всенічне бдіння у Тернопільсько-Бучацькій єпархії

23 вересня 2023 року, напередодні шістнадцятої неділі після П'ятдесятниці, на запрошення архієпископа Тернопільського і Бучацького Тихона, митрополит Вінницький і Барський Симеон відвідав храм Вознесіння Господнього у м. Заліщики Тернопільської області. З нагоди 10-річчя освячення храму митрополит Симеон очолив у ньому святкове всенічне бдіння. Його Високопреосвященству співслужили митрополит Вінницький і Брацлавський Роман, архієпископ Луганський і Старобільський Лаврентій, архієпископ Володимирський і Нововолинський Матфей, архієпископ Тернопільський і Бучацький Тихон, єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій, настоятель храму протоієрей Василій Хребтак та запрошене духовенство.

Під час відправи у храмі перебувала Тернопільська Чудотворна ікона Божої Матері "Одигитрія".

За богослужінням архієреї разом з духовенством прочитали акафіст Пресвятій Богородиці.

Довідка: Тернопільську ікону Божої Матері передала місцевому храму побожна родина тернопільського шевця Маркевича, котрий мешкав над ставом біля Хрестовоздвиженської церкви. Саме в його домі під час Великого посту Матір Божа “Одигітрія” (з грецької — “покровителька в дорозі”) почала лити сльози.

Великим хресним ходом 15 липня 1730 року, у день Положення Ризи Пресвятої Богородиці, ікону було урочисто перенесено в церкву і поміщено за головним престолом.

В храмі над ставом ікона зберігалася аж до Першої світової війни. В роки військової розрухи її для безпеки перенесли з тодішньої околиці до центру – в парафіяльну церкву Різдва Христового. Після війни священик цієї церкви отець Володимир Громницький, повернувшись з полону прикрасив ікону Богородиці срібною ризою.

В роки Другої світової війни, як вважають тернополяни, саме Тернопільська чудотворна ікона Матері Божої, врятувала від руйнувань прикрасу і святиню міста – старовинну Зелену Церкву, в котрій святиня зберігалася, адже у квітні 1944 року після тривалих і запеклих боїв за Тернопіль, усі навколишні будівлі вулиці перетворилися в суцільні руїни.

Чудотворна ікона Матері Божої Тернопільської і сьогодні перебуває в Храмі Різдва Христового, який є кафедральним собором Української Православної Церкви (Православної Церкви України), а також пам’ятником архітектури XVII ст. Про чудесні зцілення від ікони свідчать численні дари вдячності вірян.


Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

Pоздрукувати матеріал