Митрополит Симеон співслужив Предстоятелю ПЦУ за Божественною літургією у с. Феодосівка Київської області

Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній в одинадцяту неділю після Пʼятдесятниці, 20 серпня 2023 року, завітав із Першосвятительським візитом у село Феодосівку Переяславсько-Вишневської єпархії та очолив Божественну літургію на території Преображенського храму. Про це повідомляє офіційний сайт ПЦУ.

Село Феодосівка Обухівського району Київської області назване на честь преподобного Феодосія Печерського, який у свій час звершував молитви на цій Богом благословенній землі, та вважається покровителем села.

Предстоятелю автокефальної Української Православної Церкви співслужили Екзарх Вселенського Патріарха в Україні єпископ Команський Михаїл, митрополит Вінницький і Барський Симеон, митрополит Луцький і Волинський Михаїл, митрополит Переяславський і Вишневський Олександр, митрополит Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Вишгородський Агапіт, архієпископ Харківський і Слобожанський Митрофан, братія монастиря на честь преподобного Нектарія Егінського та запрошене духовенство.

За богослужінням Митрополит Епіфаній возвів ієромонаха Вікентія (Козака) в сан ігумена, а також возніс особливу молитву до Господа в час, коли Батьківщина в небезпеці.

Під час відправи лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини й мирних жителів.

Блаженнійший Митрополит Епіфаній наприкінці богослужіння звернувся до вірян із Першосвятительським словом проповіді.

“Ми продовжуємо відзначення великого свята Преображення Господнього, продовжуємо вшановувати нашого Господа, Який прийшов у світ заради нашого спасіння і засвідчив, що людська природа може бути преображеною і зміненою. Адже кожен із нас покликаний до преображення, до відновлення, кожен покликаний бути добрим християнином.

У ці дні, коли ми прославляємо Господа, всі ми надихаємось на подальшу наполегливу боротьбу. Адже життя кожного із нас – це постійна духовна боротьба. Ми торуємо шлях, який веде кожного із нас до спасіння, і всі ми прагнемо наслідувати вічне та блаженне життя, але для цього потрібно багато потрудитися і потрібно жити згідно євангельського закону, який базується на чесноті любові», – зокрема сказав Митрополит Епіфаній.

Також Предстоятель Православної Церкви України закликав духовенство та вірян й надалі посилено підносити молитви до Господа і Його Пречистої Матері за перемогу України, за наших новітніх героїв-воїнів, які борються і від яких залежить наш майбутній успіх.

«У цей прекрасний день ми спільно з вами підносимо наші молитви в непростий час випробувань, випробувань війною, які проходить наш український народ. Ми пройдемо цей шлях випробувань, ми здолаємо те зло, яке увірвалося у наш спільний мирний дім, і присічемо його. Ми повинні бути милосердними і люблячими щодо наших ближніх, які страждають; до тих, які втратили домівки, які втратили своїх ближніх. До тих, які втратили новітніх героїв, які там повсякденно віддають найдорогоцінніше – це своє життя, заради нашого спільного майбутнього. Вони кладуть своє життя на вівтар нашої незалежності, захищаючи той великий дар свободи і незалежності, адже це справді великий Божий дар, який ми повинні цінувати, зберігати і передати наступним поколінням», – наголосив Предстоятель.

Наприкінці урочистого богослужіння Митрополит Епіфаній прочитав молитви на освячення винограду й інших плодів, окропив приношення вірян освяченою водою та відзначив воїнів високими церковними нагородами.

У свою чергу керуючий Переяславською і Вишневською єпархією митрополит Олександр висловив сердечну вдячність Блаженнійшому владиці за Першосвятительський візит та молитви й подарував ікону з частичкою мощей святих угодників Божих.

За матеріалами пресслужби Київської Митрополії УПЦ (ПЦУ)

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

Pоздрукувати матеріал