Митрополит Симеон вшанував пам'ять Блаженнійшого Митрополита Володимира (Сабодана)

У десяту річницю з дня упокоєння Блаженнійшого Митрополита Володимира (Сабодана), 5 липня 2024 року, Предстоятель автокефальної Української Православної Церкви Блаженнійший Митрополит Епіфаній звершив Божественну літургію у ставропігійному Спасо-Преображенському соборі на столичних Теремках. Про це повідомляє офіційний сайт ПЦУ.

Його Блаженству співслужили Екзарх Вселенського Патріарха в Україні єпископ Команський Михаїл, митрополит Вінницький і Барський Симеон, митрополит Луцький і Волинський Михаїл, митрополит Переяславський і Вишневський Олександр, архієпископ Луганський і Старобільський Лаврентій, архієпископ Вишгородський Агапіт, єпископ Херсонський і Таврійський Никодим, клірики собору та запрошене духовенство.
За літургією молилися голова Парафіяльної ради собору Ігор Лисов, представники місцевої влади та віряни.

Після читання Євангелія Блаженнійший владика возніс особливу молитву до Господа в час, коли Батьківщина в небезпеці.

Під час відправи лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ, за спокій душі приснопамʼятного Блаженнійшого Митрополита Володимира (Сабодана) та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини й мирних жителів, які загинули під час війни.

Наприкінці богослужіння Митрополит Епіфаній звернувся до вірян із першосвятительським словом.

Наш священний обов’язок – молитися. І сьогодні ми підносимо наші молитви за приснопам’ятного Блаженнійшого Митрополита Володимира. Він мріяв про те, що ми з вами зараз маємо: ми маємо свою визнану помісну Українську Православну Церкву. Ми йшли до цього тривалий час, ми з різних джерел об’єдналися в єдину річку і надалі ми єднаємось довкола нашого Київського престолу. І прийде той час, коли всі ми, православні українці, будемо єдині в своїй єдиній помісній Українській Православній Церкві»,

– зокрема сказав Предстоятель.

Також своїми спогадами про Митрополита Володимира поділилися владика Симеон та владика Олександр.

Згодом Його Блаженство вручив високі церковні нагороди українським воїнам, благодійникам Преображенського собору та спортсменам.

Своєю чергою голова Парафіяльної ради собору Ігор Лисов від імені громади подякував Митрополиту Епіфанію та вручив йому й священникам храму памʼятні відзнаки, а митрополит Олександр – подарував киот з часточками мощей святих угодників Божих.

Після Божественної літургії Предстоятель Православної Церкви України звершив літію за упокій душі Блаженнійшого владики Володимира (Сабодана) перед пам’ятником на його честь, який знаходиться біля Спасо-Преображенського собору.

Окрім того, Митрополит Епіфаній благословив спортсменів та тренерів Олімпійської збірної України зі синхронних стрибків у воду, які незабаром поїдуть на Олімпіаду до Парижу.

​Того ж дня митрополит Симеон разом з архієреями та духовенством звершив заупокійну літію на могилі Блаженнійшого Митрополита Володимира (Сабодана), у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

За матеріалами пресслужби Київської Митрополії УПЦ (ПЦУ)

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

Pоздрукувати матеріал
Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування