Митрополит Симеон взяв участь у засіданні Священного Синоду

14 липня 2024 року в Синодальній залі Митрополичого дому – Резиденції Предстоятеля Православної Церкви при Михайлівському Золотоверхому кафедральному соборі, відбулося чергове засідання Священного Синоду Української Православної Церкви (Православної Церкви України). У засіданні взяли участь всі члени Синоду за виключенням митрополита Галицького Андрія, відсутнього з поважної причини. Про це повідомляє офіційний сайт ПЦУ.

1. Священний Синод заслухав повідомлення Предстоятеля, Митрополита Київського і всієї України Епіфанія про візит делегації Православної Церкви України на чолі з митрополитом Білоцерківським Євстратієм до Вселенського Патріархату та про співслужіння ієрархів ПЦУ за Божественною літургією, яку очолив Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій 19 травня 2024 р., в неділю святих жінок-мироносиць, у монастирі на честь ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» у м. Стамбулі (Туреччина) за участю ієрархів Вселенського Патріархату, Болгарської Православної Церкви та Православної Церкви України.

Синод взяв повідомлення до відома та висловив подяку ієрархам Болгарської Православної Церкви за братню молитовну підтримку, відзначивши важливість подальшої нормалізації взаємовідносин між двома Помісними Православними Церквами-Сестрами.

2. Відповідно до подання Синодальної Календарної комісії було вирішено внести до офіційного Церковного календаря Православної Церкви України зміни, зокрема включивши до нього дні пам’яті особливо шанованих святих, прославлених іншими Помісними Православними Церквами, а також тих, які звершували своє служіння в Україні, і виключивши з календаря низку днів пам’яті, які мають місцеве значення лише для Російської Православної Церкви.

3. На основі графічних знаків, які використовуються у нових виданнях Православної Церкви України, було розроблено серію знаків для ідентифікації богослужінь за видами: пасхальне, бдіння дванадесятого свята, бдіння великого чи іншого свята, полієлейне, славослівне, шестеричне, повсякденне, заупокійне, великопостове. Знаки відтворюють символ хреста в обрисі герба Православної Церкви України з відповідними зображеннями в центрі: Агнець (пасхальне), Спаситель (бдіння дванадесятого свята), Богородиця (бдіння великого чи іншого свята), монограма «Альфа і Омега» (полієлейне), ангел (славослівне), херувим (шестеричне), зображення чаші, хлібів та риб (повсякденне), хрест «Ніка» (заупокійне), хрест (великопостове). Червоний колір тла використовується для святкових богослужінь, білий колір тла використовується для буденних богослужінь, чорний – для великопостового.

Синод надав благословення на апробацію використання у богослужбових виданнях Православної Церкви України цих нових знаків для розрізнення богослужінь. Після завершення апробаційного періоду Синод буде мати повторний розгляд для ухвалення рішення про використання знаків на постійній основі.

4. На підставі подання митрополита Білоцерківського Євстратія, голови Синодальної Богословсько-літургічної комісії, було вирішено включити до складу зазначеної комісії Москалюка Костянтина Олександровича, доцента кафедри богослів’я Київської православної богословської академії, кандидата наук з богослів’я.

5. Було вирішено прийняти і оприлюднити текст Послання Священного Синоду з нагоди 1036-ліття Хрещення України-Руси та Дня української державності.

Всі рішення Священний Синод, після детального обговорення, затвердив одноголосно.

На цьому засідання було завершене.

Від Секретаріату Священного Синоду

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

Pоздрукувати матеріал