Митрополит Симеон взяв участь в освяченні храму та Літургії на Одещині

Перебуваючи з першосвятительським візитом на Одещині Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 21 жовтня 2023 року звершив освячення престолу і храму на честь святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії в селищі Ліски, у передмісті Одеси. Про це повідомляє офіційний сайт ПЦУ.

У новоосвяченому храмі Предстоятель Православної Церкви України у співслужінні митрополита Вінницького і Барського Симеона, митрополита Миколаївського і Богоявленського Володимира, архієпископа Дніпровського і Січеславського Симеона, архієпископа Вишгородського Агапіта, архієпископа Одеського і Балтського Афанасія, настоятеля храму протоієрея Романа Дороша та духовенства Одеської єпархії звершив Божественну літургію.

За богослужінням також молилися захисники Батьківщини, представники місцевої влади та віряни.

На малому вході Митрополит Епіфаній відзначив отця Юрія Дмитрука черговою священничою нагородою – піднесенням до сану протоієрея.

Під час відправи лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини і мирних жителів.

Також Митрополит Епіфаній возніс особливу молитву до Господа в час, коли Батьківщина в небезпеці.

Наприкінці Божественної літургії Предстоятель звернувся до вірян із Першосвятительським словом.

Минулого року, напевне, була лише мрія про цей храм – адже тоді тільки почали зводити стіни. І от сьогодні, у Димитрівську поминальну суботу, у селищі Ліски на Одещині ми вже звершили освячення престолу та цього прекрасного храму на честь святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії.

Кожен храм, кожна громада є цеглинкою нашої єдиної помісної Української Церкви. І якщо кожна громада буде сильною, єдиною, буде гуртуватись – то, відповідно, це ж буде відбуватися і з усією Українською Православною Церквою. Тож сьогодні ми радіємо, адже двері ще одного храму відкриті для того, щоби вірні линули до нього, почерпаючи тут ту невидиму Божественну благодать, яка укріплює наші фізичні та духовні сили.

Ця подія – непересічна для помісної Української Православної Церкви, яка за свою історію багаторазово зазнавала гонінь, коли нищилися святині та руйнувалися храми. Нині ж ми на власні очі бачимо, як зростає наша велика церковна родина, як постають нові церкви. І, вочевидь, зведення храму у Лісках є свідченням чуда Божого у нашому житті. Адже якби Господь не благословляв, ми би не збудували храм так скоро у цей непростий час і не служили би сьогодні тут Божественну літургію разом з громадою.

Бог звершує чудеса постійно, але ми так звикли до них, що сприймаємо як належне і не надаємо їм того значення, на яке вони заслуговують. Тож дякуймо Господу за Його щоденні благодіяння і навіть за випробування, що їх Він іноді попускає у наші життя. Адже ці випробування необхідні, вони зміцнюють нас духовно – тоді як Господь завжди незримо перебуває з нами, підтримує нас та благодіє»,

– сказав Предстоятель.


Митрополит Епіфаній також відзначив меценатів церковними нагородами і вручив іменний хрест Предстоятеля настоятелю протоієрею Роману.

На завершення владика Афанасій подякував Предстоятелю за архіпастирський візит та щиру молитву.

За матеріалами пресслужби Київської Митрополії УПЦ (ПЦУ)

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії

Pоздрукувати матеріал