Освячено престол та накупольні хрести храму Зачаття Предтечі Господнього Іоана у с. Великі Крушлинці Вінницького району

6 жовтня 2022 року, на свято Зачаття чесного славного пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана, митрополит Вінницький і Барський Симеон відвідав с. Великі Крушлинці Вінницького району. Архіпастир звершив освячення престолу місцевого храму на честь Зачаття святого Пророка і Предтечі Господнього Іоана після оновлення.

Митрополиту Симеону співслужили священники Вінницького районого благочиння на чолі із благочинним архімандритом Дорофеєм (Маркевичем) та клірики Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці.

Після Чину освячення митрополит Симеон з духовенством звершив Божественну літургію, під час якої були виголошені молитви за Українське військо і перемогу України у війні з російським агресором. Після євангельського читання владика Симеон звернувся до парафіян з архіпастирським повчанням.

Після завершення Літургії відбувся хресний хід навколо храму. Архієрей прочитав молитви до святого Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана та до святителя і чудотворця Миколая, ікона якого з часткою святих мощей була привезена цього святкового дня до місцевого храму.

Митрополит Симеон також освятив дев'ять накупольних хрестів і куполів, які виготовлені на кошти місцевих благодійників і незабаром прикрасять будівлю церкви у Великих Крушлинцях.

Після освячення митрополит Симеон привітав з престольним святом та освяченням храму настоятеля протоієрея Мар'яна Нестера і парафіян, а також висловив вдячність, благодійникам та усім, хто потрудився відновлюючи храм. З благословення Предстоятеля Православної Церкви України Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, владика Симеон вручив місцевому підприємцю і жертводавцю Василю Невмиваці орден святителя Миколая. Грамоти Предстоятеля і єпархіальні грамоти були вручені представникам місцевого самоврядування, благодійникам та активним парафіянам.

До митрополита Симеона зі словами подяки звернувся Василь Невмивака. Меценат підкреслив, що нагорода, яку він отримав, це відзнака для багатьох людей, які разом із ним потрудилися для блага місцевого храму і стимул для подальшої праці у славу Божу і на благо Помісної Православної Церкви України.

Серед тих, хто цього дня отримав архієрейські грамоти, був староста Стадницького старостинського округу Вінницької міської ради Владислав Яклюшин. Владислав Володимирович подякував митрополиту Симеону за відзнаку і за духовну підтримку, яку Архіпастир надає парафіянам храмів, які розташовані на території округу. Староста також відзначив Почесними грамотами місцевих жителів, які потрудилися для відновлення народної святині, якою є храм святого Іоана Предтечі у Великих Крушлинцях.

Насамкінець митрополит Симеон нагородив медаллю "За жертовність і любов до України" настоятеля храму протоієрея Мар'яна Нестера, який за порівняно короткий час настоятельства зумів згуртувати громаду села навколо храму і відродити на парафії справжнє духовне життя.

Завершилися урочистості святковим многоліттям, після якого парафіяни підходили з благоговійним поклонінням до ікони з мощами святителя Миколая і храмової ікони Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана.

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

Pоздрукувати матеріал