Перше богослужіння рідною мовою відбулося у храмі, що приєднався до ПЦУ, у с. Писарівка Хмільницького району

25 травня 2024 року у храмі Покрови Пресвятої Богородиці с Писарівка Калинівської міської територіальної громади відбулося урочисте богослужіння. Подячний молебень з молитвою за Україну та перемогу українського війська став першою церковною службою, яка була відправлена у храмі після того, як місцева релігійна громада вирішила долучитися до Православної Церкви України.

Настрій у вірян був піднесеним, а їхні обличчя сяяли радістю. «Це дуже зворушливо, що перша молитва у храмі була за рідну державу та всіх українських захисників – сказала парафіянка Марія Лиса, - адже у переважної більшості людей, які прийшли на богослужіння, хтось перебуває у війську - сини, зяті, онуки.

«Слава Богу, що нам вдалося зробити задумане і нарешті ми молимось у нашому храмі, рідною мовою» - додала Неля Балко, адже, громада села Писарівки попрощалася із московським патріархатом і приєдналася до Православної Церкви України ще у кінці 2023 року, але з січня нинішнього року храм стояв зачинений. Священник, який був до цього на парафії, вибір людей не підтримав і залишився у церкві московського патріархату Люди молилися під стінами храму, у трапезній, але у храм не заходили.

«Це було свідоме рішення, не заходити у храм до тих пір, поки не матимемо документів на земельну ділянку, на якій розташована наша церква, - каже голова Загальних зборів релігійної громади Раїса Бездушна. - Як тільки ми оформили документи, одразу зібралися на богослужіння».

Богослужіння звершили настоятель храму ієрей Степан Ковальчук, а також священники Юрій Волощук та Павло Звіринський.

«Сьогодні радісна подія для всього села. Дякуючи Богу і вам усім, ми нарешті маємо можливість молитися у цьому прекрасному храмі українською мовою – сказав під час проповіді ієрей Степан Ковальчук, - Запам’ятайте цей день. Його варто щороку святкувати, бо це справді історична подія для Писарівки!»

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

Pоздрукувати матеріал