Предстоятель ПЦУ взяв участь у міжнародній конференції з питань свободи релігії

5-6 липня 2022 року на запрошення Міністра з питань Співдружності та ООН Міністерства закордонних справ Великобританії лорда Ахмеда Уімблдонського, колишнього Спеціального уповноваженого Прем’єр-міністра Великобританії з питань свободи релігії, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній взяв участь у Міжнародній міністерській конференції з питань свободи релігії та переконань, яка відбулася у Лондоні. Предстоятеля супроводжував заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків архієпископ Євстратій (Зоря). Про це повідомляє офіційний сайт ПЦУ.

Конференція стала продовженням започаткованого у Вашингтоні формату глобальної зустрічі релігійних лідерів, представників держав, політиків, громадських діячів та правозахисників з усього світу, під час якої відбувається обмін інформацією, досвідом, пропозиціями щодо збереження, захисту і пропагування свободи релігії та переконань як одного з ключових прав людини. На цьогорічній конференції, яка вперше після пандемії коронавірусу проводилася у форматі повноцінної зустрічі, зареєструвалися для участі близько 800 осіб зі 100 країн.

Конференцію привітали Його Королівська Високість принц Уельський Чарльз, Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, міністр закордонних справ Сполученого Королівства Елізабет Трасс, Архієпископ Кентерберійський Джастін Велбі та інші поважні особи.

Особливим знаком підтримки українського народу в час агресії Росії стало хорове виконання пісні «Щедрик» українською мовою, з якого розпочався форм. Також слова співчуття і підтримки для нашого народу звучали у багатьох виступах учасників.

Митрополит Епіфаній у своєму виступі підкреслив, що обмеження свободи віросповідання, яке можна було спостерігати в Росії протягом останніх років, було одним з тривожних сигналів посилення тоталітарного тиску путінського режиму, криваві наслідки чого зараз переживає Україна. Виступ Предстоятеля ПЦУ був зустрінутий аплодисментами.

Під час форму Блаженнійший владика мав можливість поспілкуватися з його учасниками та гостями, дав низку інтерв’ю. На полях конференції також відбулася зустріч Предстоятеля із заступником постійного державного секретаря Міністерства закордонних справ Великобританії Філіпом Бартоном, під час якої було обговорено питання стану релігійної свободи в Україні, міжконфесійних відносин, розвиток подій в українському православ’ї, наслідки російської агресії. Митрополит Епіфаній висловив подяку за підтримку, яку надає Сполучене Королівство Україні та зокрема підкреслив важливість запровадження санкцій проти очільника РПЦ Кирила (Гундяєва), як одного з підпалювачів війни проти України.

В завершення першого дня конференції на запрошення Прем’єр-міністра Бориса Джонсона Митрополит Епфіаній також відвідав прийняття, яке відбулося в офіційній резиденції на Даунінг стріт, 10.

Під час закриття форуму було оголошено, що наступна конференція відбудеться 2023 року в Бразилії.

За матеріалами пресслужби Київської Митрополії УПЦ (ПЦУ)

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

Pоздрукувати матеріал