Протоієрей Димитрій Пасічник: Чи є благодать в ПЦУ? (Не богословські роздуми в день Святого Духа)

"Після того, як в лютому 2023 року ми з громадою долучились до Православної Церкви України, один зі священників УПЦ запитував мене: "Ну, як воно? Є благодать в ПЦУ? Чи присутні ті особливі внутрішні переживання, які відчуває священник під час звершення Божественної літургії?"

Зазначу, якогось особливого приладу, який би визначав рівень благодаті, я не маю, так як його не існує в природі, а все базується на власних переживаннях.

Будучи священником, я майже 13 років перебував в адміністративному складі УПЦ та лише декілька місяців, як продовжую своє служіння в складі ПЦУ. Засвідчую: в ПЦУ є Божественна благодать!

Ті внутрішні почуття нікуди не зникли. Ти звершуєш богослужіння з тим же благоговійним страхом і трепетом та відчуваєш особливу близькість до Бога під час звершення таїнства Євхаристії (Божественної літургії).

Навіть більше! З'явилось відчуття певної "довершеності". Таке враження, що почав "дихати на повні груди". Святий Дух, який невидимо діє в Церкві Христовій, наповнює благодаттю серце кожного, хто любить Бога та виконує Його заповіді.

Христос серед нас!"

Pоздрукувати матеріал