Три релігійних громади на Вінниччині, які приєдналися до ПЦУ, провели перші богослужіння у своїх храмах у Вербну Неділю

9 квітня 2023 року, у Вербну Неділю, свято Входу Господнього в Єрусалим, три релігійних громади, які щойно приєдналися до Вінницько-Барської єпархії ПЦУ, провели перші богослужіння у своїх храмах.

У храмі Святої праведної Анни с. Пляхова Хмільницького району відбувся подячний молебень з молитвами на освячення верби, який відправив благочинний Козятинського благочиння протоієрей Валерій Кушнір. Священник привітав вірян зі святом та з приєднанням до канонічної помісної Православної Церкви України.

У храмі Святителя Миколая села Ільківка Вінницького району святкове богослужіння звершив протоієрей Іоан Дрозд, який буде тимчасово опікуватися цією парафією. Після освячення верби священник звернувся до вірян із словом повчання та передав вітання від митрополита Вінницького і Барського Симеона.

Святкове богослужіння відбулося також у Хрестовоздвиженському храмі с. Козинці Вінницького району. Молебень з освяченням верби відправив новий настоятель храму протоієрей Євгеній Мяло. Парафіяни вперше українською мовою у своєму храмі молилися за Україну і Українське Військо, за свої родини і за свою Церкву.

Кожна з цих громад, як і більшість з тих, що вийшли з московського патріархату, пройшла тернистий шлях для того, щоби втілити у життя своє рішення і приєднатися до Православної Церкви України. На цьому шляху віряни почули багато образ на свою адресу, у тому числі й від своїх колишніх пастирів, які закривали перед людьми двері храму, а під кінець повиносили з церкви все, що було цінного: євхарстійні чаші, ікони, плащаниці, різне церковне начиння. Громади ПЦУ звертаються до правоохоронних органів, і в деяких випадках їм вдається повернути те, що у них вкрали, а в інших – доводиться купувати все нове. Але з Божою допомогою і зусиллями вірян духовне життя у цих парафіях продовжується і невдовзі у Козинцях, Ільківці і Пляховій будуть відправлені перші Літургії.

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

Pоздрукувати матеріал