Церковна громада с. Станіславчик – у Православній Церкві України. Незважаючи на супротив прихильників московського патріархату

Загальні збори релігійної громади храму Вознесіння Господнього с. Станіславчик Жмеринського району Вінницької області були призначені на неділю, 19 лютого 2023 року. Відповідне оголошення на сторінці громади у соціальній мережі Facebook за кілька днів до зборів розмістив настоятель храму протоієрей Димитрій Пасічник.

Священник УПЦ (яка й досі перебуває у єдності з московським патріархатом) не приховував, що головним питанням порядку денного буде юрисдикційна приналежність релігійної громади, тобто її подальше існування в УПЦ (мп) або вихід з цієї юрисдикції та приєднання до Православної Церкви України.

Бажання священника щиро і відверто обговорити це вкрай важливе питання зі своєю паствою, якою він опікується впродовж дванадцяти років, зчинило неабиякий переполох в керівництві московського патріархату у Вінниці. За день до зборів телефон о. Димитрія був «червоним» від кількості дзвінків тих, хто просив, радив і, нарешті, наказував відмінити намічені збори. Потім пообіцяли приїхати і привезти «указ» від архієрея про зняття з посади. Трохи згодом на сторінці Вінницької єпархії УПЦ (мп) розпочалася інформаційна кампанія, спрямована на священника, його родину та парафіян.

День напередодні зборів завершився появою на тій же сторінці оголошення про те, що служителі УПЦ (мп) планують провести «соборне» богослужіння у храмі с. Станіславчик у той самий час, коли в ньому будуть проводитися загальні збори місцевої релігійної громади. Фактично, це був анонс приїзду «собору», тобто великої кількості священників і «гостей», які спробують зірвати загальні збори. Так і сталося.

На ранок 19 лютого «руський мір» надіслав у Станіславчик великий десант служителів УПЦ (мп) на чолі з митрополитом Варсонофієм (Столяром). Священники з Вінниці, Жмеринки та Браїлова разом із привезеними з собою вірянами мали серйозний намір взяти приступом старовинний храм Вознесіння Господнього, але їм завадили співробітники Національної поліції України та самі парафіяни, які стали стіною і не впустили непроханих гостей навіть на територію храму.

Після кількагодинного стояння перед церковною брамою, вимог на кшталт: «Приведіть сюди священника» (ніби о. Димитрій не вільна людина, а чийсь підданий), і кількох невдалих спроб провокацій, приїжджі служителі мп помолилися і відправилися у Браїлів святкувати день Ангела свого митрополита.

А місцеві жителі, тобто справжні парафіяни, а не привезені звідкись невідомі люди, провели загальні збори. І якщо до цього дня в когось із них ще, можливо, була тінь сумнівів щодо того, чи варто виходити з УПЦ (мп) та приєднуватися до ПЦУ, то після побаченого і пережитого біля стін власного храму, вони у своєму рішенні були одностайними: «Релігійна громада храму Вознесіння Господнього с. Станіславчик з 19 лютого 2023 року приєдналася до Православної Церкви України!»

А керівництво московського патріархату у Вінниці діяло за звичним для себе сценарієм і не знайшло нічого кращого, аніж розмістити на своїх інформаційних ресурсах повідомлення про «заборону» у служінні протоієрея Димитрія Пасічника, під яким одразу з’явилися гнівні коментарі активних читачів на кшталт «іуда» і т.п.

Але ця «заборона» від мп не вартує навіть паперу, на якому вона написана. Адже, як відомо, сама діяльність структур УПЦ (мп), а по суті підрозділів російської Православної Церкви в Україні, на канонічній території автокефальної Української Православної Церкви без погодження з помісною Церквою суперечить канонам.

Тому вже наступного дня після проведення загальних зборів релігійної громади, 20 лютого 2023 року, протоієрей Димитрій Пасічник від імені парафіян звернувся до канонічного архієрея митрополита Вінницького і Барського Симеона і, згідно поданого прохання, був прийнятий у клір Вінницько-Барської єпархії, а релігійна громада храму Вознесіння Господнього с. Станіславчик поповнила велику духовну сім’ю Православної Церкви України на Вінниччині. Разом з указом митрополит Симеон вручив отцю Димитрію служебник українською мовою.

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

Pоздрукувати матеріал