У Вінницько-Барській єпархії освячено храм на честь ікони Божої Матері "Вінницько-Рожецька"

2 вересня 2023 року, у день пам’яті преподобних Антонія і Феодосія Києво-Печерських урочиста духовна подія відбулася у селі Ріжок Вінницького району. Цього дня у місцевому храмі був освячений оновлений Престіл та звершена Божественна літургія. Освячення храму та урочисте богослужіння звершили митрополит Вінницький і Барський Симеон та єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній у співслужінні представників духовенства Вінницько-Барської та Вінницько-Тульчинської єпархій.

Престіл освятили на честь ікони Пресвятої Богородиці «Вінницько-Рожецька», яка у XVIII столітті була головною святинею жіночого монастиря, що знаходився у с. Ріжок. Потім ікона була перенесена до Вінниці, і саме тому тепер вона має назву «Вінницько-Рожецька». Громада храму с. Ріжок у березні 2022 року ухвалила рішення вийти з московського патріархату та приєднатися до канонічної помісної Православної Церкви України. Тоді ж громада вирішила змінити назву храму, який до цього називався на честь князя Олександра Невського. І ось сьогодні, після освячення Престолу, храм у с. Ріжок отримав назву на честь ікони, яка безпосередньо пов’язана із селом і є частиною його історії.

Після освячення Престолу архієреї звершили Божественну літургію, під час якої її учасники молилися за Україну і за перемогу Українського війська. Також особливі молитовні прохання були піднесені за місцеву церковну громаду і благодійників храму.

Після Літургії відбувся хресний хід навколо церкви та був звершений молебень до Божої Матері і преподобних Антонія і Феодосія Києво-Печерських. Митрополит Симеон звернувся до присутніх зі словом архіпастирського повчання та привітав громаду храму з пам’ятною подією, яка відбулася цього дня. Архіпастир відзначив працю настоятеля парафії ієрея Анатолія Блащука та парафіян. Окремим з них, які найбільше потрудилися для прикрашання своєї сільської святині, митрополит Симеон вручив благословенні архієрейські грамоти.

Митрополит Симеон також привітав єпископа Антонія, який співслужив із ним, з днем пам’яті преподобного Антонія Печерського, котрий є небесним покровителем Чернігівського єпископа.

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

Pоздрукувати матеріал