У Вінницько-Барській єпархії підбили підсумки 2022 року

27 грудня 2022 року у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Вінниці під головуванням митрополита Вінницького і Барського Симеона відбулися загальні збори духовенства Вінницько-Барської єпархії.

Виступаючи перед духовенством, митрополит Симеон назвав найтрагічнішою подією 2022 року повномасштабну російську агресію проти України. За словами Владики, війна вплинула на всі сфери життя українців, у тому числі й на релігійну. Але якщо у ПЦУ вона лише посилила патріотичні настрої, то в середовищі УПЦ МП виявила прихованих до часу колаборантів, як серед єпископату, так і серед духовенства та вірян. Разом із цим війна запустила і прискорила процеси, направлені на зміцнення духовної безпеки держави, важливою складовою якої є заборона на території України діяльності структури, пов’язаної із московським патріархатом.

Митрополит Симеон позитивно оцінив призначення на керівну посаду в державному органі, який відповідає за стосунки з релігійними організаціями, Віктора Єленського – людини розсудливої і компетентної. Архіпастир висловив сподівання, що складні питання церковно-державних відносин будуть надалі вирішуватися виважено і справедливо. Керуючий єпархією також надав оцінку судовим процесам проти релігійних громад ПЦУ, ініційованих прихильниками російської церкви в Україні, які на жаль тривають, у тому числі й на Вінниччині.

Оцінюючи внесок релігійних громад ПЦУ Вінниччини у наближення перемоги та підтримку Збройних Сил України, владика Симеон відзначив громади і священиків, котрі з перших днів повномасштабної війни долучилися до волонтерського руху, а також самостійно, в міру сил, допомагали як військовим, так і вимушеним переселенцям. Архіпастир закликав настоятелів і надалі активно залучати свої громади у справу допомоги Армії та постійно, за кожним богослужінням, молитися за Боже благословення для наших воїнів, повну перемогу України над російським агресором та справедливий мир.

Вагому частину своєї промови митрополит Симеон присвятив духовним подіям, які відбувалися протягом 2022 року у Вінницько-Барській єпархії. Центральною духовною подією Митрополит назвав визнання Священним Синодом ПЦУ на рівні всієї Церкви подільської святині – ікони Божої Матері «Іверська-Мирненська (Мироточива)» і пов’язаний з прославленням цієї ікони візит до Вінниці Предстоятеля ПЦУ Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Серед інших подій митрополит Симеон відзначив свою участь в урочистостях, які проходили у Греції на острові Тасос, де прославляли 6 місцевих святих. Урочистості очолили три Предстоятелі Православних Церков: Вселенський Патріарх Варфоломій, Архієпископ Афінський та всієї Еллади Єроним та Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Також пам’ятним для вінницького митрополита став його візит у супроводі секретаря єпархії протодиякона Владислава Демченка на Кіпр і зустріч з Предстоятелем Кіпрської Церкви, нині вже покійним, Блаженнійшим Архієпископом Хризостомом.

Владика Симеон зупинився на своїй участі в засіданнях Священного Синоду ПЦУ, на одному з яких було прийнято рішення про можливість святкування Різдва Христового 25 грудня, тобто за Новоюліанським календарем у церковних громадах, які висловлять відповідне бажання.

Митрополит Симеон отримав від духовенства інформацію щодо того, як відзначали чи будуть відзначати Різдво Христове парафії Вінницько-Барської єпархії. Як виявилося понад 50% парафій відсвяткували 25 грудня або святкуватимуть і 25 грудня, і 7 січня.

На єпархіальних зборах були розглянуті ще низка питань парафіяльного життя. Архієрей зробив акцент на необхідності зміцнення церковних громад і окреслив завдання у цьому напрямку для настоятелів парафій на наступний рік.

Наприкінці зібрання були озвучені статистичні дані по єпархії, яка станом на кінець грудня налічує 1 монастир, 1 монастирський скит та 108 парафій, які діють в усіх районах Вінницької області. На парафіях звершують служіння 50 кліриків, 8 з яких долучилися протягом року до Православної Церкви України з російської Православної Церкви в Україні.

Митрополит Симеон повідомив також про свою діяльність як правлячого Архієрея. Впродовж року Його Високопреосвященство відвідав 6 з 7 благочинь єпархії, звершив 159 Літургій та 134 вечірніх богослужіння напередодні свят та недільних днів. Митрополит Симеон також звершив 3 дияконські хіротонії та 1 священницьку, брав участь у двох єпископських хіротоніях.

Завершилися єпархіальні збори обговоренням нагальних питань, які хвилюють духовенство.

Нагадуємо, що перед річними єпархіальними зборами митрополит Симеон у співслужінні духовенства відправив Божественну літургію та подячний молебень у Спасо-Преображенському кафедральному соборі.

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

Pоздрукувати матеріал