Урочиста архієрейська Літургія у селищі Стрижавка Вінницького району

30 грудня 2023 року, в суботу після Різдва Христового, митрополит Вінницький і Барський Симеон звершив Божественну літургію в храмі Покрова Пресвятої Богородиці у селищі Стрижавка Вінницького району. Його Високопреосвященству співслужили настоятель храму, благочинний Вінницького районного благочиння і військовий капелан архімандрит Дорофей (Маркевич), благочинний Козятинського благочиння протоієрей Валерій Кушнір, а також представники духовенства Вінницького району та кафедрального собору м. Вінниці.

Під час богослужіння була піднесена молитва за українське військо та перемогу України, а також молитва за упокій душ мирних жителів, які загинули внаслідок масованого ракетного обстрілу українських міст: Києва, Харкова, Дніпра, Одеси, Запоріжжя, Конотопу, Львову та інших, який здійснили напередодні, 29 грудня, російські військові.

Після завершення Літургії відбувся молебень за Україну, Українську Церкву, її вірян та духовенство. Особливі молитовні прохання були проголошені за архімандрита Дорофея (Маркевича), який цього дня відзначав свій день народження. З нагоди ювілею та за вагомі особисті заслуги у розбудові помісної Православної Церкви України на Вінниччині, архімандрит Дорофей (Маркевич), з благословення митрополита Київського і всієї України Епіфанія, був удостоєний нагородження орденом святого архістратига Михаїла І ступеня.

Митрополит Симеон привітав архімандрита Дорофея та відзначив його плідну пастирську діяльність на парафії селища Стрижавка, а також сумлінне виконання ним послухів спочатку духівника, а згодом й благочинного Вінницького району. Митрополит Симеон подякував отцю архімандриту за його підтримку розбудови помісної Української Православної Церкви, яка розпочалась з участі о. Дорофея у Об’єднавчому Соборі 15 грудня 2018 року. Архіпастир відзначив й діяльність архімандрита Дорофея на посаді капелана Збройних Сил України, де священник надає духовну й моральну підтримку захисникам Батьківщини.

До привітань, які прозвучали на адресу ювіляра від митрополита Симеона, приєдналися й представники духовенства і парафіяни, а також представники місцевої влади, зокрема колишній голова Вінницької ОДА (2015-2019 рр.) Валерій Коровій та голова Стрижавської територіальної громади Михайло Демченко.

Цього дня митрополит Симеон відзначив церковною нагородою й благодійника стрижавської парафії Покрови Пресвятої Богородиці Віктора Легуна, який був удостоєний ордена Православної Церкви України Святителя Миколая за його благодійну діяльність і сприяння духовній місії Церкви.

Митрополит Симеон звернувся до духовенства та вірян з архіпастирською проповіддю, в якій приділив увагу духовному значенню свята Різдва Христового для всього людства та особливо підкреслив, що пришестя у світ Христа Спасителя, дає віруючим впевненість у тому, що навіть під час війни, вони не залишені на самоті зі своїм болем і стражданням. «Адже з нами Бог, який прийшов, щоб Своїм світлом розсіяти темряву гріха і беззаконня. І Бог завжди допомагає тим, хто відстоює правду і бореться із силами зла. А це означає, що перемога неодмінно буде за Україною і українським народом» - наголосив Архіпастир.

Архімандрит Дорофей висловив вдячність митрополиту Симеону, священникам та парафіянам за вітання на свою адресу та спільну молитву. На завершення урочистостей митрополит Симеон разом із духовенством та парафіянами заспівав колядки перед Різдвяним вертепом.

Вихованці дитячої недільної школи, яка діє при храмі, презентували для Архієрея, духовенства та гостей святкову Різдвяну виставу.

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

Pоздрукувати матеріал