В день першого загальноцерковного святкування на честь мироточивої ікони Божої Матері «Іверсько-Мирненська» у храмі, де знаходиться святиня, звершено святкове архієрейське богослужіння

26 жовтня 2022 року вперше на загальноцерковному рівні в Україні вшановували ікону Божої Матері "Іверсько-Мирненська (Мироточива)", яка прославилась мироточінням і багатьма чудесними зціленнями. Відповідне рішення було ухвалене Священним Синодом ПЦУ 18 жовтня 2022 року за поданням митрополита Вінницького і Барського Симеона.

В день першого святкування на честь подільської святині митрополит Симеон звершив Божественну літургію у храмі, де знаходиться чудотворна ікона, в с. Мирне Хмільницького району. Архіпастирю співслужили вісімнадцять кліриків Вінницько-Барської та Вінницько-Тульчинської єпархій. За богослужінням молилася настоятельниця вінницького Благовіщенського жіночого монастиря ігуменя Єліконида (Воєвода). Урочистості святу додавала присутність у храмі поряд із Мирненською чудотворною іконою шанованого образу Божої Матері з Благовіщенської обителі «Нев'янучий Цвіт», якою вінницьку обитель благословив Вселенський Патріарх Варфоломій.

Під час Літургії Архіпастир підносив молитви до за Україну, український народ та захисників, які боронять рідну землю від російських агресорів. Хор вперше виконав тропар та кондак, які були складені на честь Мирненської ікони Богородиці кліриком Вінницько-Барської єпархії, викладачем Київської Православної Богословської Академії протоієреєм Олегом Кожушним.

Після закінчення Літургії відбувся хресний хід навколо храму з іконами Божої Матері. Митрополит Симеон прочитав молитву до Пресвятої Богородиці і звернувся до присутніх з архіпастирським повчанням. Архіпастир нагадав історію мироточивих ікон, які з’явилися у с. Мирному у 2007 році і були відомі як «Кіровські святині» (таку найменування вони отримали від старої назви села). Це - ікони Спасителя, Всіх святих і ікона Божої Матері «Іверська». Владика розповів про деякі з чудес, що відбувалися після молитви перед мироточивими святинями, які за п’ятнадцять років побували у Києві, Вінниці, Житомирі, Луцьку, Львові, Умані, Ужгороді та багатьох інших містах і селах України. Архіпастир наголосив, що рішення Священного Синоду Православної Церкви України про загальноцерковне прославлення ікони Божої Матері «Іверської-Мирненської» було прийняте на підставі шанування цього чудотворного мироточивого образу в різних місцях України впродовж довгого часу.

В цей святковий день митрополит Симеон вручив церковні відзнаки парафіянам і благодійникам мирненського храму. Зокрема, з благословення Предстоятеля Православної Церкви України Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, медалі «За жертовність і любов до України» була удостоєна Надія Вікторівна Мадей. Архієрейські благословенні грамоти від митрополита Симеона отримали староста села Бондарець Василь Васильович, директори місцевих фермерських господарств: Крикливий Петро Леонідович та Андрійчук Станіслав Сергійович.

Настоятель храму ієрей Назарій Трач та його батько і колишній настоятель протоієрей Віталій Трач, при якому храм був збудований і освячений, подякували митрополиту Симеону за архіпастирський візит, молитви і за ревність до прославлення Божої Матері і Її чудес, які продовжують відбуватися від ікони Пресвятої Богородиці «Іверської-Мирненської» і від мира, яке витікає з цієї святої ікони. На знак вдячності священники від імені парафіян храму подарували владиці Симеону архієрейську панагію.

На завершення урочистостей митрополит Симеон освятив прапори України та Вінницько-Барської єпархії. Освячені знамена були підняті на флагштоках поряд із храмом під спів духовного гімну України «Боже великий єдиний».

Нагадуємо, що парафія храму Іверської ікони Пресвятої Богородиці села Мирне Хмільницького району у травні 2022 року разом із своїм настоятелем вийшла з підпорядкування УПЦ московського патріархату та приєдналася до канонічної помісної Православної Церкви України.

АНОНС: 2-3 листопада 2022 року чудотворна ікона Пресвятої Богородиці «Іверська-Мирненська (Мироточива)» перебуватиме у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Вінниці. Зустріч святині – 2 листопада о 16.00. Всенічне бдіння – о 17.00. Божественна літургія – 3 листопада о 9.00. Богослужіння очолить Предстоятель Православної Церкви України Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

Pоздрукувати матеріал