Відбулися Єпархіальні збори Вінницько-Барської єпархії Православної Церкви України

22 червня 2023 року у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Вінниці під головуванням митрополита Вінницького і Барського Симеона відбулися Єпархіальні збори Вінницько-Барської єпархії Православної Церкви України. Перед початком зборів була відправлена панахида за загиблими у Другій Світовій війні та полеглими захисниками України й мирними жителями, які загинули внаслідок російської агресії. Після цього був відслужений молебень за Україну і Українське військо, а також за духовенство і мирян Вінницько-Барської єпархії.

Єпархіальні збори проходили у нижньому храмі кафедрального собору, який присвячений святим безсрібникам Космі і Даміану. У зібранні взяли участь священнослужителі єпархії, окрім капеланів, котрі в даний час проходять навчання, та окремих кліриків, котрі були відсутні з поважних причин. Учасниками зібрання були також миряни, кожний з яких представляв свою парафію.

З самого початку митрополит Симеон подякував присутнім за майже п’ять років спільного служіння і духовного життя у лоні Православної Церкви України. Владика оголосив, що на цих Єпархіальних зборах будуть розглянуті організаційні питання, обрані кандидати від єпархії на Помісний Собор Православної Церкви України, який відбудеться 27 липня у Києві, а також будуть підбиті підсумки діяльності релігійних громад і єпархії в цілому за перші п’ять років після Об’єднавчого Собору.

Після вирішення протокольних питань та затвердження порядку денного була заслухана доповідь митрополита Симеона, в якій Керуючий єпархією нагадав та прокоментував головні події єпархіального життя за минулий період. Серед цих подій – утворення єпархії, візити у єпархію Предстоятеля ПЦУ, будівництво храмів, заснування жіночого монастиря, боротьба релігійних громад за право молитися рідною мовою в лоні автокефальної Церкви, участь єпархії у допомозі захисникам України, духовна підтримка і благословення для єпархії з боку Вселенського Патріарха Варфоломія, братії монастирів Святої Гори Афон. Значною духовною подією в єпархіальному житті митрополит Симеон назвав загальноцерковне прославлення чудотворної ікони Божої Матері «Іверська-Мирненська».

Архієрей оголосив статистичні дані, згідно яких кількість парафій у Вінницько-Барській єпархії з 2019 року по середину 2023 року збільшилася з 30 до 125. Кількість священнослужителів у єпархії збільшилася з 20 до 54. За період з початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну, до єпархії долучилися 63 парафії і 14 священників з УПЦ, що підтримує зв’язок з церквою держави-агресора. Владика повідомив, що процес переходу громад з московського патріархату до ПЦУ триває, і в цифрах статистики поки що не відображені релігійні громади, які ухвалили відповідне рішення, але відстоюють своє законне право на зміну підлеглості у судах.

Свою доповідь митрополит Симеон завершив словами подяки духовенству і вірянами єпархії за їхню духовну працю, волонтерську та благодійну діяльність та вірність Богові, Христовій Церкві і Україні.

Після промови Архіпастиря, Єпархіальні збори приступили до наступних питань порядку денного. Був переобраний склад Єпархіальної ради та проголосовані кандидатури для участі в Помісному Соборі Православної Церкви України. На цьому поважному загальноцерковному зібранні Вінницько-Барську єпархію представлятимуть разом із митрополитом Симеоном секретар єпархіального управління протодиякон Владислав Демченко, який був обраний з числа духовенства, та парафіянин Спасо-Преображенського кафедрального собору Віктор Васильович Попельнюк, який був обраний серед мирян.

Наступним питанням порядку денного було обговорення процесу переходу на новоюліанський календар. При цьому переважна більшість членів Єпархіальних зборів висловила підтримку від імені своїх парафій цій загальноцерковній ініціативі, яка була підтримана Архієрейським Собором і має бути остаточно затверджена Помісним Собором.

На завершальному етапі роботи Єпархіальних зборів була надана можливість бажаючим висловитися на теми, які хвилюють зараз настоятелів та парафіян. Серед цих тем - соціальне і волонтерське служіння Церкви, впорядкування богослужбового життя парафій, забезпечення належного утримання духовенства, вдосконалення українських перекладів богослужбових книг та багато інших питань.

Наприкінці зборів митрополит Симеон від імені усі присутніх привітав клірика єпархії протоієрея Валентина Гуторова з Днем народження, який священник відзначав цього дня. Владика побажав усім Божої допомоги у подальшій праці і передав через представників громад своє архіпастирське благословення усім парафіянам.

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

Pоздрукувати матеріал