За дітей, які загинули внаслідок російської агресії, помолилися у кафедральному соборі м. Вінниці

4 червня 2024 року, коли в Україні відзначається День вшанування пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Вінниці відбулося заупокійне богослужіння, яке відправили соборні священнослужителі на чолі з протоієреєм Віталієм Голоскевичем.

У молитві, у якій взяли участь парафіяни собору, а також співробітники Служби у справах дітей Вінницької міської ради, згадали українських дітей, які загинули від ворожих обстрілів, бомбардувань, катувань і знущань з боку російських окупантів, починаючи з 2014 року і після 24 лютого 2022 року. Лише за офіційними даними Офісу Генерального прокурора, від рук ворога з початку повномасштабного вторгнення загинули 550 дітей, ще понад 1300 — отримали поранення.

У проповіді, яку протоієрей Віталій виголосив після закінчення молитви, священник, зокрема, згадав трьох дітей, які загинули у Вінниці від ракетного обстрілу 14 липня 2022 року. Серед них була чотирирічна Ліза Дмитрієва, яку протоієрей Віталій тоді відспівував у кафедральному соборі. «Бог не розпочинає війни, їх розпочинають люди, – наголосив священник, - тому провина за смерті ні в чому не винних дітей лежить на російських окупантах і їхніх співвітчизниках, які підтримують і виправдовують цю жахливу війну».

Протоієрей Віталій закликав до молитви за усіх, хто загинув від рук російського агресора – воїнів-захисників України, мирних жителів і особливо – за дітей, які сьогодні, як чисті ангельські душі, стоять перед Божим Престолом і моляться за Україну, за перемогу України і справедливий мир.

Після закінчення поминальної служби співробітники Служби у справах дітей поклали перед центральною іконою храму запалені лампадки – у пам’ять про загиблих українських дітей.

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

Pоздрукувати матеріал