Святитель Іоан Золотоустий, архієпископ Константинопольський

Великий учитель Церкви Христової святитель Іоан Золотоустий народився в Антіохії близько 347 року в сім'ї воєначальника Секунда. Мати святого Іоана, Анфуса, що залишилася в двадцять років вдовою, віддала всі сили на виховання сина в християнському благочесті.

Юнак навчався у кращих філософів і риторiв і отримав хорошу світську освіту. Вивчаючи еллінську мудрість, майбутній святитель уникав розкоші і спокус світського життя. Він ретельно і глибоко вивчав Святе Письмо і прагнув до молитовного споглядання. Святитель Мелетій, єпископ Антіохійський (пам'ять 25 лютого), наставив його у вірі і в 367 році хрестив.

Через три роки святий Іoaн був поставлений у читця. Після того, як святитель Мелетій був відправлений у заслання, Іоан навчався у досвідчених наставників подвижницького життя - пресвітерів Флавіана і Діодора Тарсійського.

По смерті матері він, роздавши майно, прийняв чернецтво, яке називав «істинною філософією», і разом з другом Василієм пішов у пустелю, уникаючи призначення на єпископську кафедру. Однак святий Іоан, сам ухилившись через смирення від архiєрейства, таємно сприяв посвяченню Василія. У той час святий Іоан написав «Шість слів про священство». Чотири роки провів святий в трудах пустельницького проживання. Одного разу під час молитви Іоану з'явилися святі апостоли Іоан Богослов і Петро. Апостол Іоан Богослов передав подвижнику сувій і сказав: «Візьми цей сувій. Я - Іоан, який возлежав на Таємній Вечері на грудях Господа і від нього почерпнув Божественнi одкровення. Господь дарує і тобі знання глибини Премудрості, щоб ти наситив людей вченням Христовим і своїми устами загородив уста єретиків». Апостол Петро передав ключі святому Іоану зі словами: «Господь і тобі передає ключi Церков, щоб, кого ти зв'яжеш, той був пов'язаний, а кого дозволиш - дозволено». Святі апостоли передбачили майбутньому великому вчителю Церкви, що вiн пiсля великих трудів і скорбот успадкує Царство Боже.

У тому ж монастирі святий Іоан написав три книги «Проти тих, хто озброюється на шукачів чернецтва» і твір «Порівняння ченця з царем», пройняті високим уявленням про гідність чернечого звання. Два роки святий дотримувався повної безмовності, перебуваючи у відокремленій печері. Для відновлення здоров'я Іоан повернувся в Антіохію.

У 381 році святитель Антіохійський Мелетій висвятив його на диякона. Наступні роки були присвячені роботі над творами: «Про Провидіння» («До Стагирiя подвижника»), «Книга про дівоцтво», «До молодої вдови» (два слова), «Книга про святого Вавилу і проти Юліана і язичників».

«Не може сховатися місто, що стоїть на верху гори. I не запалюють світильника, щоб поставити його під посудину, але на свічник, і світить усiм...» (Мф. 5: 14-15). - сказав Господь. Майбутній світильник не сховався від досвідченого погляду Антіохійського єпископа Флавіана, і в 386 році він висвятив святого Іоана в пресвітера, з покладенням обов'язку проповідувати Слово Боже. Святий Іоан виявився здібним проповідником. Його ревнощі до сповіщення Слова Божого винагороджувалися любов'ю пастви до слухання і читання його повчань. Дивовижне красномовство богодухновенного проповідника, що запалювало душі, приваблювало до нього людей усіх станів і вікових груп, не тільки православних християн, а й єретиків, і навіть язичників. З вуст святого Іоана виливалася така благодать, що всі слухачі не могли насититися солодкістю його слів. Багато хто записував його проповіді і давав iншим для читання. Всі жадали почути його слово, і тому на його проповіді приходило багато народу.

Деякі називали його устами Божими і Христовими, інші - Солодкоголосим або Медоточивим, а одна проста жiнка назвала його Золотоустим. З того часу всі почали називати його так за рiдкiсний дар богодухновенного слова.

Дванадцять років святий, зазвичай двічі на тиждень, а іноді - щодня, проповідував у храмі.

У пастирськiй ревності про найкраще засвоєння християнами Священного Писання святий Іоан звертався до тлумачення Слова Божого. Серед його екзегетичних творінь - тлумачення на багато книг Святого Письма (Буття, Псалтир, Євангелія від Матфея від Іоана, Послання апостола Павла) безліч бесід на окремi тексти святої Біблії, а також повчання на свята, в похвалу святих і апологетичні слова (проти аномеїв, юдействуючих і язичників).

Росла слава святого проповідника, і в 397 році після преставлення Константинопольського архієпископа Нектарія, наступника святителя Григорія Богослова, він був призначений архієпископом Константинопольським. Вступивши в управління Церквою, святий архіпастир виправив безлад і з великим терпінням встановив порядок. Він став ревно пасти ввірене словесне стадо Христове, звертаючи особливу увагу на духовне вдосконалення священства.

Витрати, які призначалися для архієпископа, святий звернув на утримання кількох лікарень і готелів для прочан, сам задовольнявся мізерною їжею.

Ревнощі святителя до утвердження християнської віри поширилася не тільки на жителів Візантії, але і на iншi країни, куди святитель Іоан направляв ревних місіонерів і писав послання.

Багато трудів поклав святитель на улаштування краси Богослужіння: склав чин літургії, що і донині зберегла його ім'я, заснував хресні ходи, ввів антифонний спів за всенічною. Його турботами побудовано багато храмів, будинків для прочан і лікарень. Розбещеність столичних звичаїв, особливо імператорського двору, знайшла в особі святителя справедливого викривача. Вороги святителя Іоана, заохочувані дратівливою і мстивою царицею Євдоксією, влаштували неправедний собор і домоглися скинення святого архієпископа з кафедри і вигнання його спочатку до Вірменії, а потім в Абхазію.

В останньому слові до константинопольців, які сумували з приводу того, що вони залишаються без повчання, вирушаючи на заслання, святитель Іоан сказав: «Не мною почалася проповідь, не мною і скінчиться».

Виснажений хворобами, святитель у супроводі конвою три мiсяцi в дощ і спeку здійснював свій останній перехід. У Команах сили залишили його. Бiля склепу святого Василіска (пам'ять 4 червня), втішений явищем святого мученика, який сказав: «Не сумуй, брате Іоане! Завтра ми будемо разом», причастившись Святих Таїн, вселенський святитель 27 вересня 407 року відійшов до Господа.

Духовна велич святителя, що вражала всіх його сучасників, засяяла і в останніх словах: "Слава Богу за все!"

Угодник Божий, який протягом усього свого життя мужньо ніс свій хрест, померлий для світу і розіп'ятий Христу, помер у день пам'яті Чесного Хреста Господнього.

Тропар, глас 8:

Вуст твоїх благодать, як світлість вогню засяявши, вселенну просвітила: не сріблолюбства скарби світові зібрав, а висоту смирення показав нам, але твоїми словами навчені, отче Іоане Золотоустий, моли Слова Христа Бога, щоб він спас душі наші.

Кондак, глас 6:

З небес отримав ти Божественну благодать і твоїми вустами всіх учиш поклонятися в Тройці Єдиному Богу, Іоане Золотоустий, всеблаженний і преподобний, достойно прославляємо тебе, ти бо є наставником, який являє Божественне.