Митрополит Симеон благословив виставку унікальних 4D-картин, присвячених героям, які захищають Україну

7 вересня 2023 року, напередодні свята Різдва Пресвятої Богородиці, парафіяни Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці мали змогу побачити біля свого храму унікальну виставку, яка складається з 20 вражаючих 4D-картин, 20 прапорів та 20 історій героїчного спротиву за 19 місяців повномасштабної війни рф проти України.

Автором картин є Володимир Лапшов. Кожний з представлених творів виконаний в унікальній авторській техніці і складається із понад півтори тисячі дерев’яних кубиків. Як пояснив автор, він обрав саме таку техніку, тому що кубики символізують собою «пікселі» — символ форми українських військових. І в той же час вони є ніби «пазлами» єдиного цілого і нагадують про те, що українці у цій війні мають один біль і одну спільну головну мету на всіх.

Митрополит Симеон благословив виставку і прочитав молитву перед початком доброї справи. Адже картини будуть виставлені у Вінниці, а потім і у інших містах України. Архіпастир побажав Володимиру Лапшову творчого натхнення і Божої допомоги у його праці. Митрополит Симеон також побажав, щоби найкращим твором митця стала картина із зображенням перемоги України.

На картинах, які були виставлені на території Преображенського собору, поруч із пам’ятними дошками, на яких викарбувані імена загиблих вінничан, можна було побачити, зокрема, Катерину Поліщук - «Пташку» з «Азовсталі», Олександра Мацієвського – воїна, який був розстріляний окупантами за слова: «Слава Україні», головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного та інших героїв України.

Кубики, з яких виготовлені картини, були привезені з різних куточків України, зокрема із Бучі, Херсону, Чорнобаївки, Мостиськи, що для багатьох жінок, дітей і літніх людей була останнім українським містом перед вимушеним виїздом за кордон. Також на кубики автор порізав передані воїнами «трофеї»: ящик з-під снарядів, які хлопці забрали у росіян. Був навіть дерев'яний табурет, на якому вони сиділи у танках, дошки та гіляки, які використовували у своїх окопах. Загалом у 20 картинах Володимир Лапшов використав понад 30 тисяч маленьких дерев'яних кубиків з різних регіонів України.

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

Pоздрукувати матеріал