Митрополит Симеон звершив Літургію у м. Заліщики Тернопільської області з нагоди 10-річчя освячення місцевого храму

24 вересня 2023 року, у шістнадцяту неділю після П'ятдесятниці, на запрошення архієпископа Тернопільського і Бучацького Тихона, митрополит Вінницький і Барський Симеон звершив Божественну літургію у храмі Вознесіння Господнього м. Заліщики Тернопільської області. Владиці співслужили митрополит Вінницький і Брацлавський Роман, митрополит Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Луганський і Старобільський Лаврентій, архієпископ Володимирський і Нововолинський Матфей, архієпископ Тернопільський і Бучацький Тихон, єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій, настоятель храму протоієрей Василій Хребтак та запрошене духовенство.

За богослужінням було піднесено молитву за українське воїнство та Перемогу України.

Віряни мали змогу молитовно вклонитись перед Тернопільською іконою Божої Матері "Одигитрія", яка прибула до храму напередодні, перед початком вечірнього богослужіння.

Після Літургії та хресного ходу було звершено молебень перед чудотворним образом Пресвятої Богородиці.

Митрополит Симеон подякував владиці Тихону за запрошення та привітав отця Василія і парафіян з 10-річчям освячення храму.

Насамкінець відбулося нагородження благодійників парафії церковними відзнаками.

Довідка: Тернопільську ікону Божої Матері передала місцевому храму побожна родина тернопільського шевця Маркевича, котрий мешкав над ставом біля Хрестовоздвиженської церкви. Саме в його домі під час Великого посту Матір Божа “Одигітрія” (з грецької — “покровителька в дорозі”) почала лити сльози.

Великим хресним ходом 15 липня 1730 року, у день Положення Ризи Пресвятої Богородиці, ікону було урочисто перенесено в церкву і поміщено за головним престолом.

В храмі над ставом ікона зберігалася аж до Першої світової війни. В роки військової розрухи її для безпеки перенесли з тодішньої околиці до центру – в парафіяльну церкву Різдва Христового. Після війни священик цієї церкви отець Володимир Громницький, повернувшись з полону прикрасив ікону Богородиці срібною ризою.

В роки Другої світової війни, як вважають тернополяни, саме Тернопільська чудотворна ікона Матері Божої, врятувала від руйнувань прикрасу і святиню міста – старовинну Зелену Церкву, в котрій святиня зберігалася, адже у квітні 1944 року після тривалих і запеклих боїв за Тернопіль, усі навколишні будівлі вулиці перетворилися в суцільні руїни.

Чудотворна ікона Матері Божої Тернопільської і сьогодні перебуває в Храмі Різдва Христового, який є кафедральним собором Української Православної Церкви (Православної Церкви України), а також пам’ятником архітектури XVII ст. Про чудесні зцілення від ікони свідчать численні дари вдячності вірян.


Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

Pоздрукувати матеріал