Завершився візит офіційної делегації ПЦУ на Кіпр

9 січня 2023 року, на завершення візиту на Кіпр, офіційна делегація Православної Церкви України на чолі з головним секретарем Священного Синоду митрополитом Вінницьким і Барським Симеоном відвідала м. Ларнака. Члени делегації побували у місцевому храмі, вклонилися перед мощами Лазаря, друга Господнього, котрий був першим єпископом Кітійським (Кітіон – Сучасна Ларнака), та помолилися у крипті храму, де знаходиться його гробниця.

Церква Святого Лазаря стоїть на місці першого храму, який був побудований у кінці IX ст. - на початку X ст. над могилою Лазаря. Теперішня будівля розміром 35 на 17 метрів була збудована з каменю у XVII столітті. Храм має довгасту прямокутну форму з тристоронньою апсидою на фасаді. Усередині храм розділений на три нефи з громіздкою подвійною колонадою і арковими прольотами між ними. Унікальний бароковий іконостас церкви був виготовлений у 1773-1782 роки, і має 120 ікон візантійського стилю. Незабаром він був позолочений та розписаний. Внутрішня ошатність храму сильно постраждала під час пожежі в 1970 році. Під час ремонту церкви у листопаді 1972 р. за вівтарем був виявлений мармуровий саркофаг з останками людини, які ідентифікували як мощі святого Лазаря, які не повністю були вивезені до Константинополя. З історією старовинного храму та обставинами знайдення мощей святого Лазаря гостей з України ознайомив місцевий громадський діяч і меценат Христодулос Еллінас.

Цього ж дня на запрошення митрополита Тамаського Ісайї делегація ПЦУ відвідала Тамаську і Ориниську Митрополію. Члени делегації побували у храмі Всіх святих землі руської та помолилися перед місцевими святинями. Після цього членів делегації прийняв у своїй резиденції митрополит Тамаський Ісайя. Під час братнього спілкування кіпрський та українські архієреї обговорили питання, які становлять спільний інтерес.

Після відвідання Тамаської митрополії та м. Ларнака делегація Православної Церкви України відбула в Україну.

Нагадаємо, що на запрошення Блаженнійшого Архієпископа Нової Юстиніани і всього Кіпру Георгія ІІІ та з благословення Блаженнійшого Митрополита Епіфанія делегація ПЦУ на чолі з головним секретарем Священного Синоду митрополитом Вінницьким і Барським Симеоном перебувала на Кіпрі з 6 по 9 січня 2023 року. До делегації ПЦУ входили її глава митрополит Вінницький і Барський Симеон, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, протоієрей Василь Лило, миряни Юрій Матчук і Роман Титикало.

Члени делегації взяли участь в урочистій інтронізації новообраного Предстоятеля Церкви Кіпру Блаженнійшого Архієпископа Нової Юстиніани і всього Кіпру Георгія ІІІ у кафедральному соборі святого апостола Варнави (м. Нікосія, Кіпр), були особисто прийняті новим Предстоятелем Кіпрської Церкви, а також з благословення Архієпископа Георгія звершили першу Божественну літургію на Кіпрі українською мовою для місцевої української громади. Служба відбулася 7 січня, в день Різдва Христового за юліанським календарем у старому кафедральному соборі Архієпископії на честь апостола Іоана Богослова.

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

Pоздрукувати матеріал